Timmermans moedigt Netanyahu en Abbas aan Amerikaans vredesinitiatief te omarmen

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft in Ramallah met Palestijnse leiders overlegd over het vredesinitiatief van president Obama en minister van Buitenlandse Zaken Kerry van de VS. Hij moedigde hen aan om het initiatief te omarmen. Hetzelfde deed hij gisteravond bij premier Netanyahu van Israel.

Timmermans: 'Het initiatief van President Obama en Secretary Kerry is niet alleen de beste maar ook de enige optie om het vredesproces weer op gang te krijgen. Dus staan zowel premier Netanyahu als president Abbas voor een historische beslissing. Willen zij de geschiedenis ingaan als mannen die Israel en de Palestijnen op het pad van vrede zetten, dan moeten zij deze unieke kans op hervatting van de onderhandelingen aangrijpen. Laten zij deze kans lopen, is het nog maar zeer de vraag of vrede voor langere tijd binnen handbereik komt.'

Timmermans sprak in Ramallah met president Abbas, premier Hamdallah en zijn collega-minister Malki.

Met premier Hamdallah sprak Timmermans af om tweejaarlijkse fora te organiseren voor samenwerking, zoals hij gisteren overeenkwam met de Israelische premier Netanyahu. Nederland en de Palestijnse Autoriteit willen bijvoorbeeld samenwerken op gebied van watermanagement en landbouw, ook via bedrijven en kennisinstellingen.

Met minister van Buitenlandse Zaken Malki besprak hij onder meer ook over de politieke dialoog tussen Nederland en de Palestijnse autoriteit inclusief mensenrechten.

Timmermans bracht ook een bezoek aan UNRWA, de vluchtelingenorganisatie van de VN die zich richt op Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Daar sprak hij met Commissioner General Filippo Grandi en Palestijnse jongeren.

's Morgens sprak Timmermans in Israel met president Peres en met Shelly Yachimovic, leidster van de Israelische Arbeiderspartij.

Ook legde Timmermans een krans bij het holocaust herdenkingmonument Yad Vashem.

Woensdag heeft Timmermans een ontmoeting met Tony Blair, de vertegenwoordiger van het Midden-Oostenkwartet (de Verenigde Naties, Verenigde Staten, Europese Unie en Rusland). Blair en Timmermans bespreken de investeringen van het Kwartet in de Palestijnse economie in het kader van een vredesregeling met Israel.