Ministerraad 21 juni 2013

RUTTE
Gisteren was ik in Rusland voor het Sint-Petersburg Internationaal Economic Forum, een plek die bij uitstek geschikt is om te praten over de economie, over economische groei en over de economische kansen in de wereld. Er waren ook veel bedrijven mee, CEO's van grote bedrijven, mooie CEO round table gehad, gesproken met president Poetin, uiteraard over de economische relatie, maar ook gesproken vanzelfsprekend over de mensenrechten. Verder hebben we uitvoerig gesproken over veiligheid en in het bijzonder ook de situatie in Syrië en het Midden-Oosten, omdat eigenlijk de conclusie op dit moment is - kijk naar de internationale veiligheidssituatie - dat met name ook natuurlijk ook de veiligheidsomgeving daar van het grootste belang is.

Dat stond vanavond ook op de agenda voor de ministerraad, internationale veiligheid. We hebben onze internationale veiligheidsstrategie vastgesteld, een gezamenlijke visie die richting geeft aan onze inzet in de NAVO, de EU, de OVSE, maar ook in het kader van de VN en uiteraard ook bepalend zal zijn voor onze bilaterale samenwerking. We hebben geconstateerd dat een succesvol veiligheidsbeleid alleen kans van slagen heeft als we samenwerken. Uitgangspunt voor Nederland daarbij is dat we in het bijzonder kijken naar drie clusters. In de eerste plaats de verdediging van het eigen en het bondgenootschappelijk terrein, de internationale rechtsorde en daarnaast de economische veiligheid. Een veiliger en welvarender Nederland, daar gaat het om. Veiligheid is een kerntaak van de overheid.

Dat geldt niet alleen internationaal, dat geldt vanzelfsprekend ook in eigen land. Burgers moeten zich veilig kunnen voelen op straat, in hun eigen buurt. Geweld tolereren we niet, zeker als er drank of drugs in het spel is, moet er hard worden opgetreden. Daarom ook zal er strafverhoging gelden als er sprake is van middelengebruik bij geweld. Mensen die overlast veroorzaken, pakken we aan. Drugsdealers en onruststokers kunnen een verblijfsverbod krijgen op stations, zodat reizigers en personeel veilig kunnen reizen en werken.

Het kabinet wil daarnaast gemeenten meer bevoegdheden geven om de leefbaarheid in probleemwijken te verbeteren, bijvoorbeeld door mensen te weren met een crimineel verleden. Maar veiligheid gaat verder. We moeten elkaar ook kunnen vertrouwen en daarom bestrijden we ook fraude en oplichting. We zien er scherp op toe dat iedereen volgens de financiële spelregels speelt. De maximumstraffen voor witwassen, corruptie en economische delicten worden verhoogd en gemeenten krijgen de mogelijkheid om malafide huisjesmelkers harder aan te pakken. De ministerraad heeft vandaag besloten tot deze en andere maatregelen. Een greep uit het brede pakket aan maatregelen die het kabinet neemt om Nederland veiliger en welvarender te maken.