Video: Nederlandse luchtvaarttechniek gewild bij vliegtuigbouwers

 De Nederlandse luchtvaartindustrie heeft deze week voor tientallen miljoenen euro's aan nieuwe contracten en overeenkomsten gesloten met internationale vliegtuigbouwers. De deals werden gesloten op de 'Paris Air Show', de grootste luchtvaartbeurs ter wereld.

VOICE-OVER: De Paris Air Show in Le Bourget is de grootste luchtvaartbeurs ter wereld en hoewel in Nederland geen vliegtuigen meer worden gebouwd zijn Nederlandse bedrijven er toch sterk vertegenwoordigd.
Ons land blinkt uit in vliegtuigtechnologie. Met name de ontwikkeling van vederlichte materialen is niet onopgemerkt gebleven bij de grote vliegtuigfabrikanten.
En zo kan het dat Nederlandse onderdelen worden verwerkt in de nieuwste vliegtuigen, zoals de hypermoderne Dreamliner van Boeing en het vlaggenschip van Airbus, de machtige A380.
Minister Kamp van Economische Zaken bezocht de Air Show op Le Bourget en natuurlijk ging zijn speciale aandacht uit naar de Nederlandse succesverhalen.
MINISTER KAMP: Ik vind het hier geweldig.
Vooral vind ik het geweldig om te horen hoe goed de naam is van de Nederlandse luchtvaartbedrijven, hier in deze markt.
De grootste fabrikanten hier, Boeing, Airbus ze zijn allemaal zeer lovend over hun samenwerking met Nederlandse bedrijven en dat is fijn om te horen.
VOICE-OVER: Maar liefst 28 Nederlandse bedrijven zijn aanwezig op de Paris Air Show, waaronder Fokker dat nu landingsgestellen en structuren voor rompen en vleugels produceert.
Een andere belangrijke speler is DTC. Ze maken minder zichtbare maar zeker niet minder belangrijke onderdelen voor toestellen van Boeing en Airbus.
DAVID MANTEN: Uit composieten, uit thermoplastische composieten maken wij kleine vliegtuigconstructiedelen.
En deze component, bijvoorbeeld, verbindt de huid van het vliegtuig met de spanten.
Dus de hele rompconstructie wordt bij elkaar gehouden door dit soort koppelstukken. Er zitten er ongeveer 10.000 van in één constructie en wij maken zo'n 15 procent van al die delen voor Airbus. Dat doen we in Almere.
VOICE-OVER: Van DTC in Almere naar TenCate in Nijverdal.
Ook dit bedrijf is goed in het vervaardigen van lichte en oersterke materialen.
Hier laat Airbus een van zijn belangrijkste onderdelen maken namelijk de ophanging van de motor aan de vleugel.
FRANK MEURS: Dit is een A320 van Airbus hier in een prachtige 'corporate jet'-uitvoering maar hij is hetzelfde als alle andere qua structuur en de witte paneeltjes in de motorophanging, dat heet de 'pylon' zijn allemaal gemaakt van materiaal van TenCate Nijverdal.
Het is licht en daarbij ook heel sterk, en bij deze panelen, die op de pylons zitten zit ook de blikseminslagbescherming, dus de 'anti-strike' zit al erbij ingebouwd vanuit het materiaal zoals wij dat aanleveren naar Airbus.
VOICE-OVER: Nederlandse bedrijven deden goede zaken op de Paris Air Show.
Minister Kamp ondertekende onder meer het zogeheten 'TAPAS-akkoord' waarin een intensieve samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en Airbus is vastgelegd.
De minister zag bovendien dat de Chinese vliegtuigbouwer AVIC een contract tekende met het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)

Lichtgewicht materialen voor Airbus

Vliegtuigbouwer Airbus sloot met verschillende Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en de overheid een overeenkomst voor het verder ontwikkeling van lichtgewicht thermoplastische materialen. Deze toepassing maakt het mogelijk nieuwe vliegtuigen veel lichter te maken. Aan dit project nemen niet alleen grotere bedrijven als Fokker en Ten Cate deel, maar ook MKB bedrijven als Airborne Composites en KE-works.

'Deals leveren banen en inkomsten op'

Minister Kamp was bij het tekenen van de overeenkomsten aanwezig: 'Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen behoren tot de top van de wereld als het gaat om het maken van duurzame en lichte materialen en high-tech systemen voor vliegtuigen,' aldus minister Kamp. 'De deals die hier vandaag worden gesloten leveren in Nederland inkomsten en banen op.'