Minister Ploumen legt eerste steen ambassade Panama

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft de eerste steen gelegd van de nieuwe Nederlandse ambassade in Panama. De opening van de ambassade is onderdeel van een hervorming van de Nederlandse diplomatieke aanwezigheid in Latijns Amerika. Nederland versterkt zijn vertegenwoordigingen in Brazilië en Panama en sluit vijf andere posten in de regio. De ambassade gaat zich vooral op handel en economie concentreren.

'Panama is, met zijn strategisch zeer belangrijke kanaal, een van de meest dynamische economieën van de regio’, aldus Ploumen. ‘Met de opening van deze ambassade wil Nederland de kansen op het gebied van handel en economische diplomatie optimaal benutten. Panama is door zijn hubfunctie op maritiem en luchtvaartgebied in de regio ook voor de Caribische landen van het koninkrijk een belangrijke partner.'

Panama werkt aan modernisering van het kanaal, havens en zijn infrastructuur. Ploumen: 'Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven zijn er dan vooral op gebieden waar Nederland sterk is, zoals de maritieme infrastructuur en watermanagement. Maar ook de sectoren landbouw, olie en gas, chemie en logistieke ketens bieden interessante mogelijkheden.' Nederland is in Panama de vijfde investeerder en voor Panama is ons land de grootste exportbestemming in de Europese Unie. Nederlandse bedrijven als Vopak, VT Shipping en Boskalis zijn succesvol geweest bij het verkrijgen van grote orders. Veel Nederlandse bedrijven - onder meer Philips en Heineken - hebben er een regionale vestiging.