Toespraak kick-off moment nieuwe wet Bibob

Toespraakje door minister Opstelten tgv kick-off moment voor de nieuwe wet Bibob. Dordrecht, brandweerkazerne Oranjepark, 24 juni 2013.

Geachte burgemeester - dames en heren,

Allereerst bedankt voor de hartelijke ontvangst en het interessante werkbezoek in deze wijk! 

U weet, in mijn woonplaats Rotterdam is nogal eens plagend de uitdrukking te horen: “Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt...” Wel, vandaag heb ik weer eens de bevestiging gekregen dat niet alle Oudhollandse uitdrukkingen ook daadwerkelijk wijsheden zijn. Het tegendeel blijkt namelijk waar: ik vind het buitengewoon interessant en goed om te zien hoe u, als burgemeester, actief gebruik maakt van de bestuurlijke instrumenten die u tot uw beschikking hebt om integer te werken en de lokale economie schoon te houden van criminaliteit.

Vandaag zijn we hier bijeen om het startschot te geven voor de vernieuwde wet Bibob. Op 1 juli is het zo ver: dan treedt de uitgebreide wet in werking. Dat geeft u nieuwe mogelijkheden voor toepassing van BIBOB – in de vastgoedsector, de vuurwerkbranche en bij de aanpak van huisjesmelkers. 

Zojuist hebt u in de wijk Krispijn laten zien wat u met deze nieuwe toepassingsmogelijkheden van plan bent – met name in de vastgoedsector. Die voornemens juich ik uiteraard toe.  Het is heel goed dat u zo voortvarend aan de slag gaat met het nieuwe instrumentarium. Dat zouden alle bestuurders moeten doen!

De wet Bibob is een zwaar middel dat een behoorlijke inspanning vergt van besturen, veiligheidspartners en ondernemers. Door dit - nu vernieuwde - instrument selectief en risicogericht in te zetten, hoop én verwacht ik dat de administratieve lasten zullen afnemen en dat de wet gelijkmatiger zal worden toegepast. De integriteit van bestuur is immers het beste te waarborgen als alle bestuurders de wet Bibob actief en op de juiste wijze toepassen. 

Vandaag is er overigens nóg een reden tot feest. De Wet Bibob bestaat immers op de kop af 10 jaar! 

In die tien jaar hebben we als Ministerie van VenJ, in nauwe samenwerking met de bestuursorganen, Bibob weten door te ontwikkelen tot een succesvol instrument. Sinds 1 juli 2003 zijn landelijk meer dan 1800 Bibob-adviezen uitgebracht. Bijna 1100 keer is er gevaar geconstateerd, waarna een beschikking werd geweigerd. 

En er is nog iets anders dat mogen we vieren als een groot succes: besluiten op basis van Bibob houden vrijwel altijd stand bij de hoogste bestuursrechter van ons land!. Het kan dan ook niet anders dan dat de bestuurders door het Bibob-instrument goed toe te passen veel criminaliteit hebben weten te weren. En dit zullen ze ook blijven doen. De manier waarop u zich in Dordrecht hebt voorbereid op de nieuwe mogelijkheden van Bibob, geeft mij daarin alle vertrouwen!