Ploumen krijgt bijval van Wereldbank president voor integratie hulp en handel

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) sprak woensdag met president Jim Yong Kim van de Wereldbank. Ploumen kreeg bijval van de Wereldbank president voor haar integratie agenda van hulp en handel.

'President Kim heeft de ambitie om armoede binnen een generatie de wereld uit te krijgen en vindt dat de private sector daarvoor een belangrijke partner is. Het is volgens hem hoog tijd hulp en handel te combineren. We moeten ons aanpassen aan de nieuwe economische realiteit. De private sector en ngo's hebben daarbij gezamenlijk een rol te spelen. Landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika zijn de aanjagers van de wereldeconomie en driekwart van de armen woont nu in een middeninkomensland.'

Minister Ploumen en president Jim Yong Kim van de Wereldbank

Nederlandse bedrijven kunnen volgens Ploumen meer gebruik maken van de kansen die de Wereldbank hen biedt. Veel bedrijven weten nog niet dat de Wereldbank bijvoorbeeld kortlopende handelskredieten mogelijk maakt en verzekeringen om valutarisico’s en politieke risico’s af te dekken. Bovendien hebben Nederlandse bedrijven veel kennis die de Wereldbank en ontwikkelingslanden ten goede kan komen’, aldus de minister.

Ploumen en Kim spraken ook over het functioneren van de Wereldbank. ‘De Bank heeft een goede ‘track record’ en laat uitstekende ontwikkelingsresultaten zien', aldus Ploumen. 'Wel wil Kim de efficiëntie en daadkracht van de Wereldbank verder verbeteren'. Volgens Kim heeft dit zeker gevolgen voor de interne organisatie van de Bank. 'Wat Nederland betreft moet de Wereldbank onder meer kritisch kijken naar het beloningsbeleid binnen de Bank', aldus Ploumen.

Kim volgde in juli vorig jaar Robert Zoellick op als president van de Wereldbank.