Ministerraad 28 juni 2013

INLEIDEND STATEMENT

Goedemiddag, de minister-president en minister Timmermans, die zijn in Brussel bij de Europese Raad. Er is daar gesproken over een van de meeste acute problemen in Europa: de snel oplopende jeugdwerkeloosheid, met name in Zuid-Europa zien we dat die zeer hoge percentages heeft bereikt, tot zelfs boven de 60 procent. Maar ook in Nederland is het opgelopen, hebben we inmiddels 137.000 jongeren zonder werk. Daarbij heeft Nederland - na Duitsland en Europa - nog steeds de laagste jeugdwerkloosheid in Europa, maar desalniettemin  loopt het op en baart het ons zorgen. Dat is ook de reden dat het kabinet daar volop in zet. We willen zeker weten dat de jongeren van nu een goede kans krijgen om bij te dragen aan onze toekomst en nooit een verloren generatie kunnen vormen.

Vorige week hebben we de voorstellen gelanceerd om voor 600 miljoen aan investeringen te doen in werk en als het bedrijfsleven met goede plannen komt, bijvoorbeeld in de bouw of in de metaal, dan kan dat als cofinanciering leiden tot een investering van 1,2 miljard en dat in een tijd van schaarste. Daarnaast specifieke inzet voor jongeren. In die plannen moeten ook stages terecht komen, werkervaringsplaatsen, opleidingsplaatsen, zodat het niet alleen gaat om het behoud van werk, maar ook om kansen voor jongeren die dat werk nu niet hebben. Gisteren ook de kabinetsvoorstellen rond de Participatiewet naar de Kamer gestuurd. Zoals u weet komen er 125.000 extra arbeidsplaatsen bij voor mensen met een arbeidshandicap, met afstand tot de arbeidsmarkt.

Maar het is ook goed dat er in Europees verband aandacht is voor de jeugdwerkloosheid. Vandaag over gesproken, gisteren over gesproken. Komende week ga ik met minister-president Rutte, op uitnodiging van Bondskanselier Merkel, naar Berlijn om daar met de Europese regeringsleiders en ministers van Sociale Zaken, te praten over hoe je de jeugdwerkloosheid op Europees niveau moet aanpakken. Dat zal niet alleen moeten gaan over geld, maar ook wat werkt. Wat zijn de 'best practices', wat kun je van elkaar leren op dat gebied.

We hebben ook vandaag in de ministerraad besloten om de regeling voor willekeurige afschrijving tijdelijk te verruimen, waardoor ondernemers die willen investeren, dit jaar en volgend jaar, meer ruimte hebben. Meer geld om te investeren en ze kunnen dat versneld afschrijven, ze kunnen dus het aftrekken van de belasting en daarmee zorgen voor zo'n 400 miljoen extra investering in de Nederlandse economie. Met meer activiteiten, meer werkgelegenheid, meer economische groei.

Daarnaast hebben we - want de begroting moet ook op orde - besluiten genomen om besparingen te realiseren bij de Rijksoverheid zelf. Het eigen huis op orde. We gaan het doen met veel minder mensen, met minder personeel en dus ook met minder kantoren. De afgelopen jaren zijn daar stappen in gezet, dat gaan we nu weer doen, dat leidt tot het terugbrengen van de kantoorruimte die we gebruiken in Nederland met 30 procent. We hebben besloten tot de modernisering van de buitenlandse diplomatieke dienst, ook dat met als gevolg een stevige besparing. Minister Blok zal straks, in deze zaal, een toelichting geven op die plannen voor de kantoren, de bezetting in het land, van de besparing op de Rijksoverheid en vanzelfsprekend is daar ook rekening gehouden met hoe je het verdeelt over het land. Tot zover.