Schippers: homofobie in sport moet ‘knock out’

Minister Edith Schippers (Sport) trapte zaterdagochtend 29 juni in Utrecht het homovoetbaltoernooi ‘Voetbalschoenen Uit de Kast’ af.  Zij deed dit in aanwezigheid van onder andere burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht.

Dit ‘heterovriendelijke’ homo-toernooi is onderdeel van Roze Zaterdag 2013 Utrecht. Aan het toernooi doen gemixte teams mee van homo’s en hetero’s, mannen en vrouwen. In het voetbal komt het nog veel te vaak voor dat de seksuele geaardheid reden is om te stoppen met voetballen of er sowieso niet aan te beginnen. Voetbalclubs maar ook bijvoorbeeld hockeyclubs zijn voor homoseksuelen lang niet altijd een veilige omgeving. Schippers zet zich sinds haar aantreden samen met de sportwereld volop in voor een veiliger sportklimaat. In het door haar geïnitieerde Actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat gaat het niet alleen om geweld en intimidatie op en rond de sportvelden tussen spelers, toeschouwers en tegen scheids- of grensrechters. Schippers ziet daarin ook nadrukkelijk een rol voor het tegengaan van homofobie en pesterijen in de sport en het bevorderen dat homo’s en hetero’s samen sporten.

Schippers roemt de aanpak van de KNVB, die met het plan (2012) ‘Voetbal is voor iedereen’ de homo-acceptatie in specifiek het prof- en amateurvoetbal nadrukkelijk op de agenda heeft gezet. Schippers zou het toejuichen wanneer homoseksuele topsporters openlijk voor hun seksuele voorkeur uit durven en kunnen komen. Zij kunnen immers de beste ambassadeurs voor acceptatie van homoseksualiteit in de sportwereld zijn. “De beker in de handen, of de gouden medaille om de nek van de homoseksuele topsporter, die daar openlijk voor uitkomt, doet de foute kleedkamerhumor of de homo-onvriendelijke scheldkanonnades langs de lijn verstommen. Laat je zien en horen in kleedkamer, sporthal, sportveld en sportprogramma. Kortom, laten we de homofobie in de sport de knock-out toedienen!”