Rutte over crisis: er zijn geen simpele oplossingen

Minister-president Rutte gaat na afloop van de ministerraad in op meest recente economische cijfers. Ook licht hij het kabinetsstandpunt over de toekomst van ABN AMRO toe.

In zijn persconferentie verwijst minister-president Rutte naar de tegenvallende CPB-cijfers. De minister-president benadrukt dat hij zich bewust is van de grote en groeiende groep Nederlanders die de gevolgen van de crisis ondervindt. Nederland kampt met structurele problemen; in de bankensector, arbeidsmarkt, huizenmarkt, zorg en pensioenen. Door die problemen aan te pakken wil het kabinet Nederland gereed maken voor de toekomst. 'Er zijn geen simpele oplossingen', aldus Rutte. Daarom gaat het kabinet door met het werk dat het gestart is. Rutte: 'We nemen de maatregelen die nodig zijn. Dat doen we op een evenwichtige manier. Ons doel is glashelder: groei en banen, en ervoor zorgen dat Nederland uit deze crisis komt.'

ABN AMRO

Verder is in de ministerraad gesproken over de toekomst van ABN AMRO en ASR. De conclusie van het kabinet is dat de bank op termijn terug kan naar de markt. 'Heel belangrijk is uiteraard dat zoveel mogelijk van het geïnvesteerde belastinggeld terugkomt', aldus de minister-president. ABN AMRO heeft zeker een jaar nodig om zich op een eventuele beursgang voor te bereiden. Daarna bekijkt het kabinet of beursgang nog steeds de voorkeur heeft en aan alle voorwaarden is voldaan. Rutte onderstreept dat er nog geen beslissing is genomen om de bank te verkopen: 'Daarvoor is het simpelweg nog te vroeg.'

INLEIDEND STATEMENT
Goed iedereen weer te zien na het reces, althans het reces is nog gaande, in ieder geval na de zomerbreak van het kabinet. Wij zijn begonnen met de besprekingen over de begroting 2014. Dat is de eerste begroting die dit kabinet ook echt zelf opstelt.

U heeft allen de laatste CPB- en CBS-cijfers gezien. U ziet daarin dat we kampen met tegenvallende economische ontwikkelingen. Ik realiseer me dat heel veel Nederlanders de gevolgen van de crisis ondervinden. En dat geldt zeker voor de groeiende groep mensen die geen baan meer heeft, of die zijn baan dreigt te verliezen en zich daar grote zorgen over maakt. We hebben te maken met een samenspel van problemen. We hebben te maken met structurele problemen, bijvoorbeeld in de huizenmarkt, op het terrein van de bankensector, de zorg, de pensioenen. Daarnaast hebben we te maken met het feit dat een aantal hervormingen te lang op zich hebben laten wachten in het verleden. We zijn nu bezig op alle grote maatschappelijke onderwerpen belangrijke hervormingen door te voeren. In de gezondheidszorg, in de sociale zekerheid, in het onderwijs, bij het openbaar bestuur. We hebben te maken met overheidsfinanciën die nog steeds uit het lood staan. Nog steeds het monster van de oplopende staatsschuld.

En we hebben te maken in Europa met problemen, kansen die we in Europa laten liggen met elkaar op het terrein van de gemeenschappelijke markt die suboptimaal functioneert. Problemen met de Europese schuldencrisis en natuurlijk ook op het Europese niveau problemen met de banken. En al die zaken hebben wij met elkaar in samenhang het hoofd te bieden om ervoor te zorgen dat er weer economisch herstel komt. Dat betekent dat quick-fixes niet mogelijk zijn. Er is geen simpele oplossing. Er is geen toverstokje om onszelf uit deze crisis te helpen. Het zal stap voor stap moeten gebeuren. Dat betekent koers houden. Dat betekent ook met elkaar heel scherp zijn. We gaan dus door met het werk dat we gestart zijn. We nemen de maatregelen die nodig zijn. Dat doen we op een evenwichtige manier zodat iedereen die maatregelen ook mee kan maken. Ons doel is glashelder: groei, banen, ervoor zorgen dat Nederland uit deze crisis komt, herstel van werkgelegenheid, herstel van goede toekomstverwachtingen. Daarvoor hebben we de afgelopen zes maanden de fundamenten gelegd. Er zijn belangrijke akkoorden gesloten. Op allerlei terreinen. Op die basis werken we nu. En we zijn bezig de besluitvorming van Prinsjesdag voor te bereiden en te komen tot een goede begroting die dat samenspel van problemen dat ik net schetste, zo goed mogelijk het hoofd biedt en ook weer een uitweg biedt uit deze crisis.

De begrotingsvoorbereiding is daarmee in volle gang, maar we zijn tegelijkertijd natuurlijk bezig ook met andere zaken. We hebben vandaag een hele reeks onderwerpen in de ministerraad besproken en een van die onderwerpen is de toekomst van ABN AMRO. En onze conclusie is dat deze bank op termijn terug kan naar de markt. Heel belangrijk daarbij is natuurlijk dat zoveel mogelijk van het geïnvesteerde belastinggeld ook daadwerkelijk terugkomt. ABN AMRO heeft zeker een jaar nodig om zich op een eventuele beursgang voor te bereiden. Wij vragen ABN AMRO dat nu te gaan doen, zodat inderdaad de bank daar ook klaar voor zou zijn, een zogenaamde no regret maatregel, die sowieso ervoor zorgt dat het bedrijf op alle terreinen de eigen bedrijfsvoering opnieuw scherp in kaart brengt. Daarna bekijken we of beursgang nog steeds de voorkeur heeft en of aan alle voorwaarden is voldaan. We hebben dus nog geen beslissing genomen tot verkoop: daarvoor is het op dit moment simpelweg nog te vroeg. Aansluitend aan deze persconferentie zal minister Dijsselbloem een uitgebreide toelichting geven op zowel de kwestie van ABN AMRO en de mogelijke toekomstige beursgang, als ook op de visie van het kabinet op de bankensector als geheel, waar we vandaag besluiten over hebben genomen.