Ban Ki-moon opent ministersconferentie over het vreedzaam oplossen van geschillen

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon opent vandaag de ministersconferentie over het vreedzaam oplossen van geschillen, die wordt gehouden ter gelegenheid van de viering van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis in Den Haag. Het vreedzaam oplossen van geschillen is een van de pijlers van de Verenigde Naties.

De conferentie wordt geleid door minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. Doel is het versterken van de bestaande instellingen en mogelijkheden voor vreedzame geschillenbeslechting. Het gaat daarbij om rechtspraak, arbitrage en bemiddeling. Als landen meer gebruik maken van mogelijkheden die het Internationaal Gerechtshof, het Permanente Hof van Arbitrage en bemiddeling door de Verenigde Naties bieden, draagt dat bij aan een veiliger, meer rechtvaardiger en vreedzamer wereld.

Deelnemers

Voor de conferentie zijn 15 ministers uitgenodigd van landen met een rechter bij het Internationaal Gerechtshof. Deelnemers aan de conferentie zijn de (vice)ministers van buitenlandse zaken van Slowakije Marokko, Mexico, Italië, Japan, de Russische Federatie en Uganda. Daarnaast nemen deel hoge vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, China en Frankrijk.

Bloggers

Naast ministers zijn ook 9 bloggers uitgenodigd, die in eigen land via social media publiceren over mensenrechten, vrede en veiligheid. De bloggers hebben enkele honderden tot zelfs meer dan 30.000 volgers en zijn daarmee invloedrijke spelers in hun land. Ze komen uit Indonesië, Egypte, Libanon, Mexico, Zuid-Afrika, Congo, Senegal, Rusland en de VS. Zij volgen een driedaags programma en zijn onder meer uitgenodigd om op hun weblogs de ministersconferentie te verslaan. Hiermee geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken lokale invloedrijke spelers een platform om aandacht te schenken aan de onderwerpen Vrede en Recht.

Het Vredespaleis in Den Haag met de vlag van de Verenigde Naties

Het Vredespaleis in Den Haag met de vlag van de Verenigde Naties