Groningen beter bereikbaar door aanpak zuidelijke ringweg

De aanpak van de Ring Zuid rond de stad Groningen is een stap dichterbij gekomen met het tekenen van het ontwerp-tracébesluit door minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu). De minister wil Groningen beter bereikbaar maken, de verbinding tussen de A7 en A28 versterken en zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer in en naar de stad. Tegelijkertijd pakken gemeente en provincie het wegennet in de zuidelijke stadswijken aan.

Minister Schultz: “Het is belangrijk dat de stad Groningen bereikbaar blijft en dat de doorstroming van het verkeer verbetert, waardoor minder opstoppingen ontstaan. Het ontwerp dat er nu ligt, levert niet alleen tijdswinst op, maar zorgt bovendien voor verhoging van de verkeersveiligheid en vermindering van de geluidsoverlast.”

De kern van het plan voor de ombouw van de Ring Zuid is het verdiept aanleggen van een deel van de ring en het aanpassen van het Julianaplein. Dat plein wordt ongelijkvloers, waardoor  geen verkeerslichten meer nodig zijn en de doorstroming aanzienlijk verbetert. Ook komt op het hele tracé een dynamisch verkeersmanagementsysteem. Zo’n systeem kan onmiddellijk inspelen op plotselinge snelheidsveranderingen en daarmee incidenten voorkomen.

Tegelijk met de plannen voor de Ring Zuid, liggen de ontwerp-inrichtingsplannen voor de zuidelijke stadswijken ter inzage. Deze omvatten onder meer aanpassingen in de infrastructuur in de wijk Helpman, en in de omgeving van de Vondellaan, het Sterrebos en de Oosterpoort. Voor het totale plan, dat door Rijk, provincie en gemeente samen is gemaakt, is 670 miljoen euro beschikbaar. Op de site van de projectorganisatie van de zuidelijke ringweg in Groningen staat meer informatie over de inrichtingsplannen van de zuidelijke wijken van Groningen.

Zowel de plannen voor de zuidelijke ringweg als die voor de stadswijken, liggen vanaf 30 augustus ter inzage, onder meer op de site van het Centrum publieksparticipatie. Tot vrijdag 11 oktober kan iedereen ze inzien en reageren. De plannen zijn ook te vinden in het gemeentelijk informatiecentrum en het Provinciehuis in Groningen. Op de site van de projectorganisatie staat veel informatie over het project en de ontwerpbesluiten.