Minister Ploumen ontvangt president Shein van Zanzibar

Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking ontving woensdag de president van Zanzibar, Ali Mohamed Shein. Zanzibar is een semiautonoom landsdeel van de Verenigde Republiek Tanzania. President Shein en minister Ploumen spraken over assistentie van de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven bij het beheer van de grote voorraden aardgas die recentelijk in de wateren van Tanzania en Zanzibar zijn ontdekt.

Tanzania en Zanzibar willen leren van de Nederlandse kennis en ervaring in de energiesector. Nederland investeert daarom in opleidingen en stages voor capaciteitsopbouw. Vanuit het Nederlandse bedrijfsleven en kennisinstellingen is veel belangstelling om in Tanzania en Zanzibar te investeren.

Tevens werd gesproken over de recente brand in een hotel op Zanzibar waar 72 Nederlanders door zijn getroffen. President Shein beloofde alle medewerking te zullen verlenen bij de afhandeling en bij het onderzoek naar de brand.

Na het overleg met minister Ploumen ondertekende president Shein met Shell een akkoord. Met het akkoord kan Shell beginnen met de exploratie van gas in de territoriale wateren van Zanzibar. Ook biedt Shell steun bij de opleiding van Zanzibari voor de sector en wordt een ontwikkelingsfonds voor de bevolking van Zanzibar opgericht.

Minister-president Rutte ontvangt Shein op donderdag 29 augustus op het ministerie van Algemene Zaken.

President Shein van Zanzibar bezoekt minister Ploumen

President Shein van Zanzibar bezoekt minister Ploumen