Rutte over Syrië: ‘De waarheid moet op tafel’

In de ministerraad is gesproken over de situatie in Syrië, de afronding van de begrotingsbesprekingen, het energieakkoord en de nieuwe maatregelen tegen internationale belastingontwijking.

Syrië

Het is belangrijk dat de uitkomsten van het onderzoek naar het mogelijke gebruik van chemische wapens in Syrië in de VN worden besproken, benadrukt de minister-president. ‘De waarheid moet op tafel komen. Het VN-spoor is belangrijk met het oog op steun voor eventuele verdere stappen. De Veiligheidsraad is daarvoor het aangewezen gremium’, aldus Rutte.

Begroting 2014

Deze week zijn de begrotingsbesprekingen in het kabinet afgerond. De stukken gaan nu voor advies naar de Raad van State en voor doorrekening naar het Centraal Planbureau. ‘Zoals bekend ontkomen we niet aan nieuwe bezuinigingen. Maar we zijn gekomen tot een evenwichtig pakket. Over de inhoud zullen we u op Prinsjesdag informeren’, licht de minister-president toe.

Energieakkoord

Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, natuur- en milieuorganisaties en het kabinet hebben deze week overeenstemming bereikt over het energieakkoord. Rutte: ‘ Het kabinet is blij met dit akkoord. Uitvoering ervan zorgt voor een besparing op ons energieverbruik, een toename van het aandeel duurzame energieopwekking, en het levert bovendien circa 15.000 voltijdsbanen op. Dit akkoord is goed voor Nederland’.

Internationale belastingontwijking

In de ministerraad is ook gesproken over het tegengaan van internationale belastingontwijking. Nederland zet in op mondiale aanscherping van de regels en neemt een aantal maatregelen om de transparantie te vergroten. Ook wordt een aantal belastingverdragen herzien, om waar nodig extra anti-misbruikbepalingen toe te voegen.

INLEIDEND STATEMENT
We hebben vandaag stilgestaan uiteraard bij Syrië en het mogelijk gebruik van chemische wapens in Syrië, op 21 augustus. De verschrikkelijke beelden die we daarvan hebben gezien, staan op ieders netvlies geëtst en hebben terecht geleid tot verontwaardiging en woede. Belangrijk is nu dat het VN-onderzoeksteam het werk kan afronden. De waarheid moet boven tafel komen. De uitkomsten van het onderzoek moeten in de VN worden besproken. Het VN-spoor is ook belangrijk met het oog op steun voor eventuele vervolgstappen. De Veiligheidsraad is daarvoor natuurlijk het aangewezen gremium. Ik heb het ook besproken deze week zelf in contacten met Secretaris-Generaal Ban Ki Moon en telefonisch met mijn collega's Cameron en Erdogan.

We hebben deze week de begrotingsbesprekingen in het kabinet afgerond. Alle afspraken zijn nu in de begrotingshoofdstukken verwerkt en we hebben ook het belastingplan vandaag vastgesteld. De stukken gaan nu voor advies naar de Raad van State en voor doorrekening naar het CPB. Zoals bekend ontkomen we niet aan bezuinigingen. We zijn, denk ik, wel gekomen tot een evenwichtig pakket. Zowel qua verdeling, lastenuitgaven, als koopkracht. En over de inhoud zullen we u op Prinsjesdag informeren.

Vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers van ook natuur- en milieuorganisaties en het kabinet hebben deze week overeenstemming bereikt over het energieakkoord. De tekst wordt nu besproken door alle betrokken organisaties en volgende week volgt de formele ondertekening. Het kabinet is heel blij met dat akkoord. We hebben dat vandaag ook uitvoerig besproken. Uitvoering ervan zorgt voor een besparing op ons energieverbruik, een toename van het aandeel duurzame energieopwekking en het levert bovendien circa 15 duizend voltijds banen op. Met het energieakkoord leggen we de basis voor een breed gedragen energie- en klimaatbeleid. Beleid dat ook goed is voor de economie. Kortom, dit akkoord is goed voor Nederland.

Ten slotte wil ik uw aandacht vestigen op een van de onderwerpen die we vandaag besproken hebben, namelijk het tegengaan van internationale belastingontwijking. Dit onderwerp staat internationaal sterk in de belangstelling. Nederland zet in op mondiale aanscherping van de regels. Daarover wordt gesproken in de G20 en in Oeso verband. Ook uiteraard binnen de EU. Uit onderzoek blijkt dat Nederland met de belastingverdragen die wij met een groot aantal landen hebben, niet uit de pas loopt. Toch nemen we nu een aantal maatregelen vooral om de transparantie te vergroten. Ook zal een aantal belastingverdragen worden herzien om waar nodig extra antimisbruikbepalingen toe te voegen. Minister Ploumen en staatssecretaris Weekers geven na deze persconferentie een uitgebreide toelichting op deze plannen.