‘Innovatie doorslaggevend bij verantwoorde economische groei’

Innovatie is doorslaggevend willen we er voor zorgen dat meer mensen op een verantwoorde en duurzame manier welvarender kunnen worden. Daarbij gaat het niet alleen over de vraag hoe we ons geld verdienen maar ook over natuur, energie, biodiversiteit, grondstoffen, voedsel en onze voetafdruk in de rest van de wereld.

Met die woorden opende minister Kamp van Economische Zaken(EZ) op 2 september 2013 het academisch jaar van WageningenUR (University & Research Centre).

'Innovatief onderzoek helpt een oplossing te vinden voor de klimaatverandering en om voedsel- en grondstoffenschaarste op te lossen', aldus de bewindsman. 'Innovatiekracht draagt bovendien bij aan een sterke internationale concurrentiepositie en levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie'.

Samenwerking

De minister ging in zijn toespraak in op de vraag hoe dankzij innovatie de materiële welvaart kan stijgen zonder dat dit ten koste gaat van andere factoren die evenzeer belangrijk zijn voor een goed leven. Daarbij stond minister Kamp ook stil bij het belang van een goede samenwerking tussen overheid, onderzoekers en ondernemers.

'Politici kunnen alleen succesvol zijn door samen te werken. Met wetenschappers die feiten en overtuigende argumenten aandragen en met ondernemers die business zien in maatschappelijke opgaven', aldus Kamp. 'Ook WageningenUR kan daaraan een bijdrage leveren, met docenten die studenten nieuwe perspectieven aanreiken'.

De opening van het academisch jaar in Wageningen stond in het teken van de uitbreiding van de Wageningen campus met het nieuwe onderwijsgebouw ‘Orion’, dat werd geopend door Koningin Máxima.