Ereteken voor Verdienste voor Bernard Wientjes

De secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Renée Jones-Bos, reikte het Ereteken voor Verdienste van het ministerie uit aan Bernard Wientjes. Hij kreeg de onderscheiding bij zijn vertrek als voorzitter van de stuurgroep van het Nederlands-Duits Forum (NDF) en voor zijn steun aan het ministerie van Buitenlandse Zaken en zijn postennet.

Het NDF, voorheen bekend als de NL-Duitse Conferentie, is een Nederlands-Duits initiatief uit de jaren '90. Het was oorspronkelijk bedoeld om de wederzijdse imago's in beide landen te verbeteren. Inmiddels is het NDF een vast bestanddeel van de betrekkingen tussen de twee landen. Elke achttien maanden wordt een groot forum gehouden over een thema dat beide landen raakt.

Daarvoor worden politici, wetenschappers, parlementariërs, journalisten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, studenten en ambtenaren uitgenodigd. Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen maken standaard hun opwachting. Thema's van de laatste fora waren De Toekomst van Europa" (Berlijn, 2012) en Democratieën op Drift? (Den Haag, 2010). Onder de noemer NDF vinden sinds kort ook kleinere activiteiten plaats die met name gericht zijn op jongeren, zoals een scholierendebat en een scriptieprijs.

Bernard Wientjes was zeven jaar voorzitter van de Nederlandse stuurgroep. Hij droeg het voorzitterschap onlangs over aan Jan Peter Balkenende. De andere stuurgroepleden zijn Kitty Roozemond, Friso Wielenga, Leonard Ornstein, Paul Schnabel, Anthonya Visser en Bart van Winsen.

Voorzitter van de Duitse stuurgroep voor het NDF is Rita Süssmuth, voormalig Duits Bondsminister voor Jeugd, Familie en Gezondheid en voormalig president van de Bondsdag. 

Het Ereteken voor Verdienste van het ministerie van Buitenlandse Zaken werd in 2010 ingesteld. Het is bedoeld als een blijvende herinnering aan bijzondere en persoonlijke verdiensten van een persoon voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken of voor de internationale betrekkingen van het Koninkrijk der Nederlanden.

Secretaris-generaal Renée Jones-Bos hangt Bernard Wientjes het Ereteken voor Verdienste om

Secretaris-generaal Renée Jones-Bos hangt Bernard Wientjes het Ereteken voor Verdienste om