Ploumen gaat samenwerking aan met Indiase universiteit

In het bijzijn van 2.000 vrouwelijke Indiase studenten is minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) een samenwerking aangegaan met de Delhi University Janki Devi. Doel is een opleiding te ontwikkelen die vrouwelijke ondernemerschap in India ondersteunt en studentes de scholing geeft om na het afstuderen een bedrijf te kunnen opzetten.

De Janki Devi universiteit is een laagdrempelig opleidingsinstituut voor veel meisjes uit achterstandsmilieus. Het Nederlandse bedrijf Ecorys zal de opleiding samen met de universiteit en Nederlandse kennisinstituten ontwikkelen. De Nederlandse overheid trekt hiervoor 250.000 euro uit.

In India is het voor vrouwen moeilijk om ondernemer te worden. Het land neemt de 120ste plaats in (van 133 landen) waar het gaat om het percentage vrouwelijke arbeidsparticipatie. 'Economische groei leidt helaas niet automatisch tot gelijke kansen tussen mannen en vrouwen', aldus Ploumen. 'Cijfers tonen echter aan dat gendergelijkheid, met name in onderwijs en arbeid, tot economische groei leidt. Vrouwen zijn belangrijk om een economie optimaal te laten groeien. Veel barrières moeten in India nog worden geslecht op het gebied van man-vrouw gelijkheid. Nederland heeft op dit gebied de expertise en ervaring om India hierbij te ondersteunen. Door dit initiatief hoop ik daaraan een bijdrage te leveren.'

Minister Ploumen is met 40 bedrijven op handelsmissie in India. Een aantal van deze bedrijven sluit tijdens de handelsmissie contracten met Indiase bedrijven en organisaties. Anderen worden door ‘speed-date’ sessies, handelsdiners en andere bijeenkomsten in contact gebracht met Indiase bedrijven.

Studenten van de Delhi University Janki Devi, tijdens het bezoek van minister Ploumen

Studenten van de Delhi University Janki Devi, tijdens het bezoek van minister Ploumen