Verzakelijking bedrijventerreinen heeft toekomst

Verzakelijking van bedrijventerreinen heeft toekomst. Dat blijkt uit het rapport dat Platform 31 heeft gemaakt in opdracht van het Ministerie van IenM.

In 2010 hebben het Rijk, IPO en VNG de Roadmap Verzakelijking Bedrijventerreinen gepresenteerd. Verzakelijking betreft een lange termijn strategie gericht op behoud en groei van de waarde van bedrijventerreinen.

Inzet is ook om daarmee nieuwe herstructureringsopgaven zoveel mogelijk te voorkomen. Via 6 pilots is ervaring opgedaan met verzakelijking. Uit het afrondende rapport ‘Verzakelijking heeft de toekomst, lessen uit zes rijkspilots blijkt dat verzakelijking een traject is van kleine stappen zetten.

Het rapport bevat naast bevindingen ook 10 uitgewerkte aandachtspunten voor de lokale en regionale verzakelijkingsagenda, waaronder het belang van regionale afstemming, vastgoedbewustzijn, kennismanagement, parkmanagement, vernieuwende concepten en de rol van best persons.

Belangrijk is dat zowel de overheid, maar zeker ook ondernemers en private partijen hun rol en verantwoordelijkheid moeten pakken om verzakelijking op gang te brengen.

Naast het afrondende rapport zijn ook de eindrapportages van de afzonderlijke pilots (Breda, Deurne, C-Mill/Limburg, SADC/Schiphol, West-Friesland en Oost-Groningen) te raadplegen op www.platform31.nl.