Handelsmissie India levert tientallen miljoenen aan contracten op

De handelsmissie van 40 Nederlandse bedrijven naar India onder leiding van minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) kon op enthousiaste belangstelling rekenen van Indiase ondernemers en investeerders.

In zowel New Delhi als in Mumbai zijn tijdens de handelsmissie verschillende overeenkomsten getekend voor in totaal tientallen miljoenen euro’s. Zo heeft het Nederlandse MKB-bedrijf Schouten Food products, gespecialiseerd in het produceren van vegetarische eiwitrijke vleesvervangers, een contract met een lokale Indiase partner getekend ter waarde van 10 miljoen euro. Ook vonden er verschillende gesprekken met Indiase bedrijven plaats die mogelijk in Nederland willen investeren. Het Indiase bedrijf United Phosphorus Ltd heeft bijvoorbeeld tijdens de handelsmissie besloten zijn fabriek in Rotterdam voor 15 miljoen euro uit te breiden.

Ploumen is zeer tevreden met de resultaten van de missie. ‘De handel met India levert voor Nederland banen en inkomsten op.’

In gesprek met de Indiase autoriteiten heeft Ploumen gepleit voor verbetering van het handels- en investeringsklimaat en de markttoegang tussen Nederland en India. Tijdens de missie werd besloten om een gezamenlijke investerings- en handelscommissie op te richten om nog bestaande handelsbelemmeringen tussen Nederland en India op te heffen en om de economische relaties tussen beide landen verder te intensiveren.

Ploumen had tevens gesprekken met relevante Indiase ministers, organisaties en bedrijven over maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen. Afgesproken is dat beide landen elkaar snel weer gaan ontmoeten in dit kader. Ook bedrijven als Tata en Unilever zullen daarbij worden uitgenodigd.