Ploumen bij Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt de komende drie dagen Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië. Zij wil persoonlijk poolshoogte nemen van de situatie en bekijken welke aanvullende hulp Nederland de vluchtelingen kan bieden.

De humanitaire situatie in Syrië en onder de ruim 2 miljoen vluchtelingen in de buurlanden verslechtert met de dag en neemt inmiddels dramatische vormen aan. Er is een groot tekort aan tenten, schoon drinkwater, voedsel en medische hulp.

Minister Ploumen was in april ook al in het Midden-Oosten. Ze ging toen naar vluchtelingkampen in Libanon. 

Ploumen: ‘De situatie was toen al verschrikkelijk en het aantal vluchtelingen is alleen maar toegenomen. Het is duidelijk dat de internationale gemeenschap meer moet doen. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de gevolgen van de crisis op vangen.’

Nederland heeft tot nu toe 42 miljoen euro uit het noodhulpbudget beschikbaar gesteld voor slachtoffers van de Syrische crisis. Daarnaast gebruiken organisaties als de Verenigde Naties, de Europese Unie en het Internationale Rode Kruis de jaarlijkse bijdragen van de Nederlandse regering om in en rond Syrië hulp te bieden.