Timmermans versterkt banden met Golfstaten en Irak

Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) brengt deze week een bezoek aan drie Golfstaten en Irak om de politieke en economische banden met deze landen te versterken.

Minister Timmermans en minister van Buitenlandse Zaken Koeweit, Sheikh Sabah Al-Khalid.

Vandaag is hij in Irak. Doel van het bezoek is het aanhalen van de bilaterale betrekkingen. Irak vervult een belangrijke politieke en strategische rol in het Midden-Oosten en is een potentiële economische grootmacht, waar kansen liggen voor Nederlandse bedrijven.

De Golfstaten spelen een steeds belangrijkere politieke en economische groei in de wereld.

Timmermans begon zijn bezoek zondag in Koeweit, dat in de internationale politiek een vergelijkbare positie inneemt als Nederland op onderwerpen zoals Syrië en Egypte. Hij besprak deze en andere kwesties met vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken, Sheikh Sabah Al-Khalid. Timmermans en Al-Khalid spraken af regelmatig politiek overleg te gaan voeren. Koeweit heeft ook stevige economische banden met Nederland. Timmermans sprak er met bedrijven als Ernst & Young, Shell en Sikkens over het bedrijfsklimaat in Koeweit.

Dinsdag bezoekt Timmermans Qatar, een land dat sterke internationale ambities heeft. Hij zal daarover van mening wisselen met zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken. Ook bezoekt hij het Doha Center for Media Freedom.

Woensdag is Timmermans in Dubai, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Daar neemt hij  deel aan een conferentie over piraterijbestrijding en spreekt hij met regionale spelers over onder andere Syrië. Ook spreekt hij met Nederlandse bedrijven over zaken doen in Dubai.