Minister Bussemaker bezoekt Rusland

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap brengt vrijdag 13 september en zaterdag 14 september een bezoek aan Moskou. Aanleiding voor het bezoek vormen verschillende culturele activiteiten in het kader van het bilaterale jaar Nederland-Rusland. Tijdens haar bezoek verricht minister Bussemaker, samen met haar Russische ambtgenoot Vladimir Medinsky, de officiële opening van een bijzondere Mondriaantentoonstelling in de Tretjakovgalerij en geeft ze het startsein voor het Nederlandse culturele openluchtfestival de ‘Dutch Days in Moscow’. Ook gaat Bussemaker in gesprek met Russische vertegenwoordigers van mensenrechtenorganisaties, die actief zijn op het vlak van verbetering van de positie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT) en met organisaties die streven naar meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Rusland is op het gebied van cultuur een belangrijke partner van Nederland. Het land kijkt met veel interesse naar de Nederlandse ontwikkelingen op het gebied van hedendaagse kunst, architectuur en vormgeving. Tijdens haar bezoek bespreekt Bussemaker met minister Medinsky hoe de culturele samenwerking tussen beide landen verder kan worden verdiept. Ook ontmoet de bewindsvrouw verschillende Nederlandse en Russische kunstenaars en cultureel ondernemers die actief zijn in Rusland.

Nederland-Ruslandjaar

Doel van het themajaar is verbreding en verdieping van de eeuwenlange samenwerking tussen Nederland en Rusland. Het programma van dit bilaterale jaar rust op drie pijlers: economie, cultuur, en politiek & maatschappij. Er vinden zo'n 600 evenementen plaats, waaronder een breed cultureel programma met als hoogtepunten de bijzondere Mondriaantentoonstelling en de ‘Dutch Days in Moscow’ in het Gorkipark.  Van 11 tot 15 september is de Russische hoofdstad het toneel van dit culturele openluchtfestival, voor Nederlandse kunstenaars en cultureel ondernemers een goede gelegenheid om zich in Rusland te profileren en de samenwerking met Russische partners te verstevigen. Op diverse locaties kunnen de Moskovieten en bezoekers van de stad kennismaken met Nederlandse kunst en cultuur. Er is aandacht voor jonge bands als The Kyteman Orchestra en SKIP&DIE. Ook bezoekt minister Bussemaker het jeugtheaterfestival Gavroche, dat dit jaar een bijzondere Nederlandse programmering heeft. Daarnaast nemen verschillende Nederlandse kunstenaars deel aan de 5e Moskouse Biennale, zoals Joost Conijn, Erik van Lieshout en Guido van der Werve. Tevens geeft cineast Paul Verhoeven een workshop aan jonge Russische filmstudenten.

Mondriaantentoonstelling

De Tretjakovgalerij presenteert een bijzondere overzichtstentoonstelling van het werk van Mondriaan. Zo’n veertig topstukken van de kunstenaar uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag zijn van 14 september t/m 24 november 2013 te zien in Moskou. Het is de eerste keer dat er een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Mondriaan in Rusland is te zien.