Schippers sluit overeenkomst met China

Nederland en China gaan nauwer samenwerken op het terrein van de gezondheidszorg. Minister Edith Schippers (VWS), die deze week een economische missie naar China leidt, heeft daartoe een nieuwe overeenkomst gesloten met haar Chinese collega Li Bin. In de overeenkomst is afgesproken dat de beide landen hun lopende samenwerking bij preventie en beheersing van infectieziekten versterkt zullen voortzetten. Nieuwe terreinen waarop Nederland en China nauw gaan samenwerken zijn chronische ziekten, ouderdomsgerelateerde ziekten, e-health en medische technologie. Beide landen gaan op al deze terreinen actief kennis, ervaring en technologieën uitwisselen.

Antibioticaresistentie

Speciale aandacht vroeg Schippers bij haar Chinese collega voor de mondiale problematiek van de antibioticaresistentie. In de nieuwe overeenkomst is voor het eerst expliciet aandacht voor dit onderwerp. Onzorgvuldig gebruik van antibiotica veroorzaakt resistentieontwikkeling bij bacteriën. Antibiotica verliezen daardoor hun werking, met als gevolg dat infectieziekten niet goed meer te behandelen zijn. Schippers vindt internationale samenwerking en actie op dit terrein buitengewoon belangrijk. Schippers gaf aan dat Nederland al veel doet aan verantwoord gebruik van antibiotica en het goed monitoren van uitbraken van resistentie. Schippers: "Begin 2016 is Nederland EU-voorzitter. De internationale aanpak van antibioticaresistentie krijgt van mij daarin prioriteit". Li Bin zei tijdens het overleg met Schippers graag bereid te zijn om deze problematiek gezamenlijk aan te pakken.

Economische missie

Onder leiding van Schippers vindt er deze week in China een economische missie plaats van de topsector life sciences and health. Ruim 25 Nederlandse bedrijven en instellingen ontmoeten daarbij in Beijing, Shanghai en Chengdu potentiële Chinese zakenpartners.