Ploumen: 17 miljoen extra noodhulp voor Syrische slachtoffers

Nederland stelt nog eens 17 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp aan de slachtoffers van de crisis in Syrië. Dat maakte minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking woensdag bekend tijdens de laatste dag van haar bezoek aan Syrische vluchtelingen in Libanon en Jordanië.

Ploumen sprak in beide landen met slachtoffers, hulpverleners (Rode Kruis, UN, Arsten zonder Grenzen) en lokale bestuurders en ministers. Ze bezocht zowel in Libanon als in Jordanië legale en illegale vluchtelingenkampen, ziekenhuizen en particuliere opvangcentra.

‘Ik ben onder de indruk van de professionaliteit van de hulpverlening. Je moet er niet aan denken hoe de situatie zou zijn geweest zonder die hulp. Tegelijk is het schrijnend om te zien dat er nog steeds enorme tekorten zijn aan bijna alles terwijl het aantal vluchtelingen blijft stijgen. Er is dus absoluut meer hulp nodig’, aldus Ploumen.

Volgens de Verenigde Naties is dit jaar 4,4 miljard dollar nodig om noodhulp te bieden aan de 4 miljoen ontheemden in Syrië en de ruim 2 miljoen vluchtelingen in de buurlanden. De internationale gemeenschap heeft daarvan nog niet de helft bijeengebracht.

De nieuwe Nederlandse bijdrage komt bovenop de 42 miljoen euro die Nederland al uit het noodhulpbudget beschikbaar had gesteld voor slachtoffers van de Syrische crisis. Daarnaast gebruiken organisaties als de VN, de EU en het Internationale Rode Kruis de jaarlijkse bijdragen van de Nederlandse regering om in en rond Syrië hulp te bieden.