Ploumen bespreekt handelskansen met Oekraïense premier Azarov

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) sprak donderdag met minister-president Azarov over de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Oekraïne. Beide bewindslieden zijn het er over eens dat het handelspotentieel tussen Nederland en Oekraïne nog niet optimaal wordt benut.

‘De export van Nederland naar Oekraïne groeide vorig jaar met maar liefst 20 procent en er is nog genoeg ruimte voor een verdere stijging’, aldus Ploumen. ‘Kansen liggen vooral in de sectoren energie, landbouw, maritieme industrie, chemie. Oekraïne heeft bijvoorbeeld een enorm landbouwareaal dat met Nederlandse kennis over gewassen en voedselverwerking meer kan opleveren.’

Momenteel zijn zo’n 250 Nederlandse bedrijven actief in Oekraïne waarvan er ongeveer 100 een vestiging hebben in het land. De topsectoren Chemie en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen hebben Oekraïne bestempeld als focusland.

Ploumen sprak met premier Azarov ook over verbetering van het investeringsklimaat in Oekraïne. Van groot belang daarbij is de uitkomst van de EU-top over het Oostelijk Partnerschap later dit jaar in Vilnius, waar Oekraïne een associatieakkoord met de EU hoopt te ondertekenen, waarvan een vergaand handelsakkoord deel uitmaakt. Wat Nederland betreft kan het akkoord alleen ondertekend worden als niet alleen op economisch vlak, maar ook met betrekking tot mensenrechten en goed bestuur Oekraïne nog een aantal grote stappen vooruit zet.

Later vandaag wordt minister-president Azarov ontvangen door minister-president Rutte. Voorts spreekt de delegatie met Shell, Philips, Damen en diverse landbouwbedrijven.