Nieuw programma: onderzoek voor inclusieve ontwikkeling in Afrika

Vandaag lanceren WOTRO Science for Global Development en het ministerie van Buitenlandse Zaken een nieuw programma: Onderzoek voor Inclusieve Ontwikkeling (Research for Inclusive Development in Sub-Saharan Africa). Het programma financiert projecten die onderzoeken hoe de groei die in veel Afrikaanse landen plaatsvindt inclusiever kan worden gemaakt. Er worden twee calls for proposals gelanceerd: Strategische Actoren voor Inclusieve Ontwikkeling en Productieve Werkgelegenheid.

De calls komen voort uit de onderzoeksagenda die het Kennisplatform Development Policies heeft ontwikkeld. Veel Afrikaanse landen groeien snel, maar er bestaan zorgen over de kwaliteit van die groei. Grote groepen arme en kwetsbare mensen hebben geen deel aan de gegroeide welvaart. Als deze ongelijkheden niet structureel worden aangepakt wordt de sociale cohesie ondermijnd en komt de lange-termijn houdbaarheid van de economische groei in gevaar. Dit vraagt om meer inclusief werkgelegenheidsbeleid en specifieke aandacht voor de rol die strategische actoren kunnen spelen bij de transformatie van economie en samenleving.

Het Kennisplatform Development Policies wil met dit onderzoek praktisch bruikbare kennis ontwikkelen, die aansluit bij de behoeften van beleidsmakers, academici, NGOs en de private setor in Afrika en in Nederland. Het onderzoek van beide calls is gericht op de volgende landen: Ghana, Benin, Mozambique, Ethiopië, Kenia, Uganda en Rwanda. Het Kennisplatform Development Policies heeft 13 Afrikaanse en 13 Nederlandse deelnemers afkomstig uit kennisinstellingen, NGOs en het bedrijfsleven.

Voor de calls is een totaalbegroting van 5.875.000 euro beschikbaar, gelijk verdeeld over de twee calls. Het maximumbedrag per onderzoeksvoorstel is 587.500 voor een project van 2.5 jaar.