Plannen Veiligheid en Justitie voor 2014

Ook in 2014 werkt het ministerie van Veiligheid en Justitie aan een veilig Nederland, ingebed in een sterke rechtsstaat. In de Prinsjesdageditie van het Veiligheid en Justitie Bulletin, de e-nieuwsbrief van het ministerie, worden de plannen voor 2014 toegelicht.

De online versie van de e-nieuwsbrief is te lezen op Rijksoverheid.nl. Naast interviews met minister Opstelten en staatssecretaris Teeven, waarin zij vooruit blikken op het komend jaar, bevat de nieuwsbrief een overzicht van het wetgevingsprogramma voor 2014. Ook bevat de nieuwsbrief artikelen waarin de belangrijkste maatregelen van VenJ worden toegelicht.

Versterking strafrechtketen
De strafrechtketen gaat sneller en beter presteren. Van de aangifte tot en met de tenuitvoerlegging van straffen: overal in de keten wordt hard gewerkt aan vereenvoudiging, stroomlijning en kwaliteitsverbetering. Lees meer.

Georganiseerde criminaliteit
De geïntegreerde aanpak van ondermijnende, georganiseerde criminaliteit wordt in 2014 verder versterkt. De focus ligt hierbij vooral op mensenhandel, drugscriminaliteit, witwassen en ernstige fraude. Doel is in 2014 twee keer zoveel criminele samenwerkingsverbanden aan te pakken als in het peiljaar 2009 - vóór de start van de nieuwe aanpak. Lees meer.

Afpakken
Misdaad mag niet lonen. Om die reden wordt het ontnemen van uit criminaliteit verkregen vermogen geïntensiveerd. Werd in 2012 nog voor € 49,7 miljoen aan crimineel geld en goederen afgepakt, in 2014 moet dit al € 70,1 miljoen bedragen. Dit bedrag moet verder oplopen tot € 100 miljoen in 2018. Lees meer.

High Impact Crimes
De succesvolle aanpak van overvallen, straatroof en woninginbraken blijft ook in 2014 een topprioriteit. De dalende lijn die bij dit soort ernstige delicten is ingezet wordt doorgetrokken en méér verdachten moeten worden gestraft. Zo moet in 2014 minimaal 40 procent van het aantal overvalzaken worden opgehelderd. Ook het aantal woninginbraken moet omlaag van 91.000 (2012) naar 83.000 in 2014. Lees meer.

Cybercrime
Uitbreiding van het Team High Tech Crime bij de Nationale Politie maakt het mogelijk om méér grote, internationale cybercrime-zaken aan te pakken. Waren dit er vorig jaar nog tien, in 2015 moeten er twintig van dit soort grootschalige onderzoeken worden opgestart. Om de opsporing effectiever te maken, krijgen politie en justitie straks ruimere bevoegdheden. Bijvoorbeeld om op afstand onderzoek te doen in computers van criminelen. Lees meer.

Jeugdcriminaliteit
Met het adolescentenstrafrecht krijgen OM en rechtspraak in 2014 de beschikking over een samenhangend sanctiepakket, waarmee jongeren en jongvolwassenen tussen 16 en 23 jaar op maat kunnen worden gestraft. Lees meer.

Vreemdelingen
Vreemdelingen die toelating vragen krijgen sneller antwoord en doorprocederen wordt ontmoedigd. Het modern migratiebeleid mikt op buitenlanders die kunnen bijdragen aan de Nederlandse economie en wetenschap. Vluchtelingen die dat nodig hebben, krijgen bescherming. Het streven is om op een asielverzoek binnen acht dagen te beslissen en daarbij zoveel mogelijk aspecten mee te nemen, om stapeling van procedures te voorkomen. Lees meer.

Nationale Politie
De realisatie van de Nationale Politie zal eind 2014 grotendeels voltooid zijn. Efficiëntere bedrijfsvoering zal de effectiviteit van politieprestaties doen toenemen. Ook de burger zal dat merken. Zo wordt het gemakkelijker aangifte te doen, onder meer via telefoon of internet. De operationele sterkte is en blijft 49.500 fte. Lees meer.

Slachtofferbeleid
Met onder meer verruiming van het spreekrecht in de rechtszaal en een simpeler manier om schade te verhalen op de dader wil het kabinet recht doen aan slachtoffers van strafbare feiten. Inzet van beleid is dat rechten van slachtoffers meer gewicht in de schaal leggen. Lees meer.