Prinsjesdag 2013: ondanks bezuinigingen als vanouds

Prinsjesdag 2013 bracht weer honderden geüniformeerde mannen en vrouwen van Defensie op de been. Ondanks dat Defensie opnieuw te kampen krijgt met tegenvallende maatregelen, lieten de militairen het hoofd niet hangen. De ceremoniële omlijsting werd vandaag verzorgd door personeel van alle 4 de krijgsmachtdelen. Het zag er allemaal zeer gelikt uit.

“Het is een sprookje”, roept een van de omstanders als de Gouden Koets passeert, gevolgd door de ere-escorte der Cavalerie. Publiek is massaal naar Den Haag gekomen om een glimp op te vangen van deze gebeurtenis. Even later klinkt het Wilhelmus, gespeeld door de Marinierskapel van de Koninklijke Marine met tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers. Na aankomst bij de Ridderzaal wordt het vaandel gegroet en betreden koning Willem-Alexander en koningin Maxima de Ridderzaal voor de troonrede.

De koning gaat in op de onveiligheid en instabiliteit in kwetsbare regio’s, die onze vrijheid, veiligheid en welvaart beïnvloeden. “Dit vraagt om een krijgsmacht die op zijn taken berekend is en die in Nederland en het buitenland kan opereren om de belangen van ons land veilig te stellen”, zo zei de koning. "In de nota ‘In het belang van Nederland’ geeft de regering concreet aan hoe die krijgsmacht eruitziet en welke aanpassingen daarvoor noodzakelijk zijn. Over de hele wereld zijn Nederlandse mannen en vrouwen actief om de internationale rechtsorde te beschermen. Zij verdienen onze grote dank en waardering voor hun moeilijke werk."