Minister Timmermans naar Washington voor gesprek met Kerry

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken brengt op vrijdag 20 september een bezoek aan Washington. Met zijn Amerikaanse ambtgenoot Kerry spreekt hij over de Nederlands-Amerikaanse betrekkingen en actuele ontwikkelingen in de kwestie Syrië en het Midden Oosten vredesproces.

Tevens zal gesproken worden over internationale veiligheid. Zo is Nederland in maart 2014 gastheer van de Nuclear Security Summit (NSS), de grootste top in Nederland ooit en een initiatief van president Obama. De top is bedoeld om nucleair terrorisme wereldwijd te voorkomen.

Ook mensenrechten staan op de agenda. 'Nederland en de VS werken goed samen om respect voor universele mensenrechten te bevorderen. Bijvoorbeeld als het gaat om de bescherming van de rechten van homoseksuelen, lopen wij met de VS voorop. Ik wil kijken hoe we elkaars inspanningen op het gebied van mensenrechten verder kunnen versterken', aldus Timmermans.

Verder zijn de economische betrekkingen onderwerp van gesprek. Nederland is de belangrijkste bestemming voor VS investeringen in het buitenland. Zelf is Nederland de derde grootste investeerde in de VS en de negende belangrijkste afzetmarkt voor export uit de VS. In totaal zijn ongeveer 1750 Amerikaanse bedrijven in Nederland actief.

Minister Timmermans spreekt ook met de republikeinse senator John McCain en de voorzitter van de senaatcommissie voor defensie, de democraat Carl Levin. Syrië zal ook hier onderwerp van gesprek zijn.

Daarnaast ontmoet de minister leden van de zogenaamde Dutch Caucus van het Huis van Afgevaardigden. Met hen zal de minister van gedachten wisselen over kansen voor EU-VS samenwerking, waaronder het trans-Atlantisch vrijhandelsakkoord (TTIP) waarover momenteel onderhandeld wordt.

Na het bezoek aan Washington reist Timmermans verder naar New York voor de Algemene Vergadering van de VN die van 23 t/m 27 september plaatsvindt.