Ploumen overlegt met vrouwenrechtenactivisten uit Arabische regio

Nederland helpt vrouwen in Noord Afrika en het Midden Oosten hun stem en invloed te laten gelden in de politiek, het bestuur en de maatschappij. Donderdag overlegde minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) met activisten van organisaties uit Egypte en Libië over hoe Nederland hen het beste kan bijstaan.

‘Tegen de stroom in hebben vrouwen een cruciale rol gespeeld bij de omwenteling in de Arabische regio. Nu claimen ze terecht een rol in de toekomst van hun land. Wij steunen ze daarbij’, aldus Ploumen.

Ploumen vond het heel nuttig om van de vrouwen zelf te horen op welke manier Nederland hen het beste kan steunen. Het constitutionele proces in Libië is voor een belangrijk deel bepalend voor de toekomst van vrouwen in het land. Vrouwen als Zahra’ Langhi praten mee over de nieuwe grondwet en Nederland biedt hen daarbij ondersteuning. In Egypte is bijvoorbeeld seksueel geweld een groot probleem. Over de aanpak daarvan sprak Ploumen met de Egyptische Fatma al-Khafagy.

In maart kondigde Ploumen de oprichting aan van een nieuw programma: Women on the Frontline. Samen met Hivos en PricewaterhouseCoopers wordt via dat programma de komende drie jaar 5,8 miljoen euro geïnvesteerd in vrouwenrechtenorganisaties in landen als Bahrein, Jemen, Irak, Egypte, Tunesië en Libië. Met het geld kunnen zij zich onder meer scholen in lobbyen en het maken van wetten. PwC is betrokken om de vaak jonge vrouwen te scholen in organisatie en financieel management. Op die manier kunnen ze ook makkelijker aankloppen bij andere donoren en werkt het programma als een vliegwiel.

Politieke participatie en leiderschap van vrouwen zijn een prioriteit binnen het Nederlands beleid. Dit wordt op verschillende manieren nagestreefd, waaronder het Women on the Frontline programma, het Funding Leadership and Opportunities for Women fonds (FLOW), en via het Nationaal Actieplan ter (NAP) uitvoering van VN Veiligheidsraad resolutie 1325, gericht op het vergroten van de politieke en leiderschapsrol van vrouwen in (post-)conflictgebieden. In Libië steunt Nederland bijvoorbeeld een project van The Public International Law and Policy Group waarbinnen vrouwen getraind worden om een rol te spelen in de ontwikkeling van de grondwet. In Egypte steunt Nederland een tweejarig project van UN Women dat politieke empowerment van vrouwen steunt.

Minister Ploumen overlegt met vrouwenrechtenactivisten