Onderscheiding Jan Hommen

Toespraak van minister Dijsselbloem van Financiën bij de koninklijke onderscheiding voor Jan Hommen bij zijn afscheid als bestuursvoorzitter van ING.

Dames en heren,

Er zijn hier vanmiddag allerlei verstandige dingen gezegd over de financierbaarheid van de BV Nederland. U denkt misschien dat ik hier ben binnengedrongen omdat ik meen dat zo’n middag niet compleet kan zijn zonder de mening van de minister van Financiën. Maar nee, ik ben met andere bedoelingen naar het ING House gekomen. Namelijk om expliciet de man te huldigen om wie het hier vandaag draait: Jan Hommen.

Beste Jan, toen er begin 2009 van verschillende kanten druk op jou werd uitgeoefend om bij ING het heft in handen te nemen, was het wel duidelijk dat het daarbij niet bepaald ging om een glamourbaan. Jij wist heel goed dat je een zware taak op je schouders nam, met een enorme verantwoordelijkheid en een navenant afbreukrisisco. En tegelijkertijd was het een sprong in het diepe. Want de situatie die was ontstaan na de val van Lehman Brothers, was voor iedereen nieuw en onbekend.

Het was al doende leren, want zoiets hadden we niet eerder meegemaakt. Ook ING schudde door de kredietcrisis op zijn grondvesten. Het vergt een onverstoorbare natuur, een vaste hand en bovenal een groot verantwoordelijksgevoel om in die kwetsbare situatie de leiding te willen nemen. Jij durfde die stap te zetten. Niet ter meerdere eer en glorie van jezelf. Nee, je deed het omdat het nodig was. Voor ING zelf, voor de medewerkers en de klanten en voor de hele BV Nederland. Het is cruciaal geweest voor de financiële stabiliteit van Nederland dat met de aankondiging van de tweede steunoperatie voor ING er ook het nieuws was dat de bekwame en degelijke Jan Hommen de kar ging trekken. Er was op dat gevoelige moment bij een van de grootste financiële instellingen ter wereld grote behoefte aan een leider die stond voor betrouwbaarheid. Daaraan voldeed jij, met je rustige uitstraling en je gedegen staat van dienst als geen ander. En alleen dat maakte al een groot verschil.

Vervolgens heb je veel bewerkstelligd bij ING. De verzekeringsactiviteiten zijn onder jouw leiding afgesplitst. Dat was een grootse operatie met maar liefst 100 deelprojecten. Het raakte alle onderdelen wereldwijd van ING. Onder jou verbeterde de financiële positie van ING weer sterk. Maar bovenal zorgde je er met de hele Back-to-basics-strategie’ voor dat ING zich weer voluit ging richten op de klant. Zowel grote als kleine klanten; ze zijn je even lief. En terecht.

Ik heb je zelf als minister van Financiën maar een klein jaar meegemaakt. In die tijd heb ik je leren kennen als een aardig en bedachtzaam persoon met wie het behalve over bankzaken ook prettig praten is over PSV. Ook díe gesprekken zal ik missen...
Jan, je hebt zelf meerdere keren gezegd dat je niet helemaal een bankier in hart en nieren bent. Ik begrijp wel wat je bedoelt, maar ik ben het er niet mee eens. Je bent misschien geen geboren bankier. Maar je bent wel de allerbeste bankier die ING, én de klanten én de hele BV Nederland zich de afgelopen jaren hadden kunnen wensen. Het doet mij daarom veel genoegen dat Zijne Majesteit de Koning heeft besloten je te bevorderen tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau. Ik vind het een eer om de daarbij behorende versierselen aan je uit te reiken.