Nederland ondertekent overeenkomst ILO voor verbetering textielindustrie Bangladesh

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties samen met Canada en het Verenigd Koninkrijk een overeenkomst getekend met de Internationale Arbeidsorganisatie ILO ter verbetering van de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken in Bangladesh.

Met het grootschalige programma van totaal 23 miljoen dollar gaat de ILO misstanden op het gebied van de  brand- en bouwveiligheid in Bangladesh aanpakken. Ook wordt via dit programma Bengaalse vakbonden, inspecteurs en ondernemersraden ondersteund en opgebouwd. Bovendien gaat de ILO zorgen voor trainingen voor de reïntegratie van slachtoffers. Velen zijn arbeidsongeschikt door de rampen binnen de textielsector en kunnen of willen hun oude werk niet meer doen.

Eerder maakte Ploumen een bedrag van 9 miljoen euro vrij voor de verbetering van de werkomstandigheden. Een groot deel van het bedrag gaat naar dit ILO-programma. 'Bangladesh is een straatarm land en heeft financiële hulp nodig om dit op te zetten', aldus de minister.

Voor de ondertekening sprak Ploumen met de Bengaalse minister van Buitenlandse Zaken Dipu Moni. Zij sprak haar hoop uit dat de situatie in Bangladesh de komende tijd zal gaan verbeteren. De Bengaalse minister dankte Ploumen dat zij een belangrijke voortrekkersrol speelt bij de bestrijding van misstanden in de Bengaalse textielsector.

Ploumen heeft dit voorjaar het voortouw genomen om tezamen met andere landen de misstanden in de textielsector in Bangladesh aan te pakken. 'Alle betrokken partijen - de Nederlandse textielsector, producenten, consumenten en overheden - moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen om de vicieuze cirkel te doorbreken', aldus de minister.  ‘De onveiligheid in textielfabrieken in Bangladesh is structureel en zeer schrijnend. We mogen niet accepteren dat textielarbeiders enorme veiligheidsrisico’s moeten lopen om voor ons spijkerbroeken en T-shirts te maken. Ik verwacht van onze bedrijven dat ze hun verantwoordelijkheid nemen in de keten en ten minste naar de OESO-richtlijnen handelen’, aldus Ploumen. Sinds 2006 zijn ruim 1500 textielwerkers in textielfabrieken in Bangladesh omgekomen.