Video: Staatssecretaris Teeven bij Dag Herdenken Geweldsslachtoffers

Op zaterdag 21 september is de jaarlijkse Dag Herdenken Geweldslachtoffers gehouden. Elke derde zaterdag in september organiseert de Stichting Dag Herdenken Geweldslachtoffers een landelijke dag ter nagedachtenis aan de slachtoffers van geweld. Dit jaar werd die georganiseerd in Venlo.

Het was een dag van herdenken, troost, gedichten, muziek en twee minuten stilte. Op zeven linten, met een totale lengte van 350 meter, staan de namen van de slachtoffers. De linten zijn door het centrum van Venlo gedragen door nabestaanden, vrienden en genodigden.

Een aantal van deze genodigden, waaronder staatssecretaris Teeven, directeur Nina Huygen van het Schadefonds Geweldslachtoffers en directeur Harry Crielaars van Slachtofferhulp Nederland lazen na de tocht de namen van de slachtoffers voor.

Slachtofferbeleid speerpunt van kabinet

Ook staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie was bij de herdenking aanwezig. Het verbeteren van de positie van slachtoffers is één van de speerpunten van het kabinet, en de staatssecretaris heeft dit onderstreept met zijn aanwezigheid.

Slachtoffer zijn van een strafbaar feit kan ingrijpende gevolgen hebben. Daarom hebben slachtoffers de afgelopen jaren een sterkere positie gekregen in het strafproces. Het kabinet-Rutte-Asscher wil deze positie nog verder verbeteren. Zo wil het kabinet daders laten betalen voor de schade en het spreekrecht uitbreiden. Daarnaast krijgen slachtoffers al ondersteuning en informatie vanuit het Slachtofferloket.