Definitieve lijst topmonumenten wederopbouw bekend

De Molukse kerk Eben Haëzer in Appingedam is aan de lijst potentiële rijksmonumenten uit de tweede fase van de wederopbouw (1959 – 1965) toegevoegd. Daarmee komen in totaal 90 bouwwerken en (groen)structuren hiervoor in aanmerking. De aan te wijzen rijksmonumenten zijn voorbeelden van de veelzijdige geschiedenis, cultuur, architectuur  en stedenbouw van vroeg-naoorlogs Nederland.

Op 18 maart van dit jaar overhandigde minister Bussemaker de voorlopige lijst met toen nog 89 potentiële rijksmonumenten voor advies aan de Raad voor Cultuur.  De Raad heeft  in grote lijnen ingestemd met het beschermingsprogramma en de minister ziet geen aanleiding om de lijst te wijzigen. Voor het integrale advies zie: www.cultuur.nl.

Molukse kerk te Appingedam

De Molukse kerk Eben Haëzer in Appingedam (1960, architect J.Martini) is aan de lijst toegevoegd op verzoek van de Stichting Oude Groninger Kerken en de Kerkvoogdijraad van  Molukse Kerken. Het kerkje is een essentieel toonbeeld van de sociaal- en cultuurhistorische ontwikkelingen van de wederopbouwperiode van Nederland.

‘De Molukse kerk te Appingedam herinnert aan de bewogen geschiedenis van de Molukse gemeenschap en staat symbool voor de bijzondere omstandigheden waarin deze bevolkingsgroep verkeerde: aan de ene kant gericht op terugkeer naar het vaderland en aan de andere kant al geworteld in Nederlandse bodem met een eigen kerkgebouw, pal naast de woonwijk, ’ aldus minister Bussemaker.

Tweede deel wederopbouwperiode 1959-1965

In 2007 zijn een honderdtal rijksmonumenten aangewezen uit de eerste helft van de wederopbouwperiode, 1940-1958. Nu is het tweede deel ervan, 1959-1965, aan de beurt. Uit het grote bouwvolume in die periode (2,5 miljoen) is uiteindelijk een zeer beperkte nationale topselectie gemaakt. Daarbij is gebruik gemaakt van de inbreng van gemeenten, de erfgoedwereld en andere experts. De selectie is voorbereid door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed start vandaag de aanwijzingsprocedure in Hengelo. Het gaat daarbij om de wederopbouwmonumenten het Raadhuis, de Europatunnel en de Sint Raphaëlkerk.

De 90 aanstaande  rijksmonumenten zijn verdeeld in de categorieën onderdak, verzorgingsstaat, economie, infrastructuur, verzuiling, vorming, vrije tijd en cultuur en herdenking. Het gaat om bouwwerken zoals het Evoluon in Eindhoven, de stormvloedkering Hollandse IJssel, Monument Hollandse Schouwburg in Amsterdam, de Tuinen van Mien Ruys te Dedemsvaart, het hoofdkantoor van de ANWB te Wassenaar,  de Sloterhof te Amsterdam en de Zeelandbrug.

Monumentenwet 1988

Eigenaren van gebouwen die zijn aangewezen als rijksmonument kunnen gebruik maken van subsidies, laagrentende leningen voor restauraties en fiscale aftrek voor onderhoudskosten. De gebouwen genieten ook wettelijke bescherming conform de Monumentenwet 1988.