Ministerie van Buitenlandse Zaken brengt social-media atlas uit

Het ministerie van Buitenlandse Zaken brengt al zijn social media accounts samen op een wereldkaart: www.socialemediagidsbz.nl. Buitenlandse Zaken is wereldwijd online vertegenwoordigd met meer dan 275 accounts op Twitter, Facebook en LinkedIn. Ook honderden individuele medewerkers van het ministerie zijn, in Nederland en op de Nederlandse ambassades, actief op social media.

Sociale media

In een online wereld waarin verhoudingen tussen overheid en burgers voortdurend veranderen en mensen via sociale media elkaar weten te vinden, te mobiliseren, te informeren, en te beïnvloeden, heeft het ministerie van BZ inmiddels een plek verworven. Wie wil weten of de ambassade in Japan een Facebook heeft, wat de consul-generaal in Vancouver twittert en welke LinkedIn-groepen de ambassade in Australië heeft, kan dat vanaf vandaag in een oogopslag zien in de sociale media atlas van het ministerie van Buitenlandse Zaken: www.socialemediagidsbz.nl

Officiële en persoonlijke accounts

De website is vormgegeven als een wereldkaart waarop je kunt zien welke social-media accounts onder de verantwoordelijkheid vallen van het ministerie, zoals accounts van ambassades, consulaten-generaal, directies, projectgroepen, ambassadeurs, consuls-generaal en de politieke en ambtelijke top. Van deze accounts wordt een volledig overzicht nagestreefd. Daarnaast zijn ook persoonlijke accounts opgenomen van medewerkers van het ministerie van Buitenlandse Zaken die actief zijn op social media, maar dan gaat het alleen om accounts van Twitter en LinkedIn.

Moderne diplomatie

Moderne diplomatie vraagt om een andere manier van communiceren, om betrokkenheid, om dialoog, om direct contact. Mensen zijn overal ter wereld connected, willen graag meepraten en meedenken, zijn zelfredzaam en mondig. Sociale media worden steeds vaker gangbare platforms voor beleidsbepaling en publieksdiplomatie in het buitenland. Met sociale media laten ambassades, directies en medewerkers van Buitenlandse Zaken zien waar Nederland voor staat en wat zij voor Nederland in het buitenland doen. Door aanwezig te zijn op Twitter, Facebook, blogs en andere platforms kan iedereen eenvoudig in contact treden met ambassades en medewerkers van Buitenlandse Zaken. Met deze website ziet u waar ter wereld Nederland online is vertegenwoordigd.