Ploumen continueert steun aan UNICEF

Nederland levert ook na 2014 een substantiële bijdrage aan het UNICEF-programma voor schoon water, toiletten en hygiëne in West- en Centraal Afrika. Dat maakte minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) donderdag bekend. Het programma boekt goede resultaten en krijgt voor de periode 2015 tot 2017 een Nederlandse bijdrage van in totaal € 40 miljoen.

Ploumen: 'Elk jaar sterven ruim 800.000 kinderen aan diarree, meestal door poepbacteriën. Meisjes stoppen met hun opleiding zodra ze ongesteld worden omdat er op school geen toiletten zijn. Toiletten, schoon water, zeep en betere hygiëne zijn nodig om hen een toekomst te geven. We zien dat de aanpak van UNICEF werkt. Met deze nieuwe bijdrage kan UNICEF nog eens ruim 3 miljoen armen toegang geven tot deze basisvoorzieningen.'

UNICEF werkt onder andere samen met Unilever. De ervaring leert dat het plaatsen van toiletten alleen niet voldoende is om de problemen aan te pakken. De grootste uitdaging is dat gemeenschappen zelf gaan inzien dat het niet hygiënisch is om in het openbaar te ontlasten en handen te wassen. UNICEF geeft daarom ook voorlichting op scholen, in gezondheidscentra en via de media.

UNICEF werkt ook samen met onder meer de KNVB en waterbedrijf Vitens-Evides voor schoon drinkwater en toiletten op 1.100 scholen in Ghana, Mozambique en Kenia. Bij dit programma betaalt de Nederlandse overheid de eerste vier jaar mee voor een bedrag van gemiddeld € 3,4 miljoen. De alliantie verdubbelt dit bedrag. Daarna moet het project zonder overheidsbijdrage door kunnen.