Dijksma in gesprek met vissers

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken is vrijdag 27 september 2013 bij vishandel Simonis in Scheveningen in gesprek gegaan met vissers en vertegenwoordigers van vissersorganisaties. Onderwerp was het nieuwe Europese beleid voor de visserij. 

Foto: Roel Rozenburg - Staatssecretaris Dijksma in Scheveningen in gesprek met vissers

Economisch perspectief en verduurzaming voorop

De staatssecretaris beklemtoonde daarbij dat voor haar behoud en herstel van een economisch perspectief voor de visserij en verdere verduurzaming van de sector voorop staan. Dijksma deelt de zorgen van de visserijsector over de opgave waarvoor de vissers gesteld zijn. Daarom wil ze samen met de vissers maximale ruimte zien te vinden om de genomen besluiten op een voor de vissers werkbare manier uit te voeren en zo tot een gezamenlijke Nederlandse agenda te komen.

Afschaffen zeedagen

Onderdeel daarvan kan zijn het toewerken naar het afschaffen van zeedagen; specifieke dagen waaraan vissers nu vast zitten om te mogen vissen. Daarnaast het innoveren van vismethoden om selectiever vis te vangen, het ontwikkelen van wetenschappelijk bewijs dat aantoont hoe het met de overlevingskans van vissoorten zit en uitvinden van nieuwe methoden die deze overlevingskans verhogen. Waar dat kan wil Dijksma afspraken maken met andere landen die in de Noordzee vissen.

Gezamenlijke aanpak

Dijksma: “Een breed gedragen gezamenlijke aanpak is voor mij van groot belang. Met de praktijkkennis van de sector komen knelpunten aan het licht, die mij helpen om goede voorstellen over de uitvoering van het nieuwe visserijbeleid te doen”, aldus de staatssecretaris. Na de bijeenkomst in Scheveningen spreekt Dijksma binnenkort ook in Urk met vissers.