Minder verlies werkgelegenheid Rijksdienst in Friesland en Drenthe

In Friesland blijven ongeveer 100 arbeidsplaatsen van rijksambtenaren behouden, die in eerdere plannen zouden verdwijnen. In Drenthe blijven 140 arbeidsplaatsen behouden. Het kabinet voert hiermee een motie uit van PvdA-Kamerlid De Vries.

Dat heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Eerder deze maand sprak de minister over de werkgelegenheid in het noorden met de commissarissen van de Koning in Friesland en Drenthe en met de burgemeesters van Leeuwarden en Groningen.

Friesland

In Leeuwarden zal de Belastingdienst niet krimpen. Eerdere plannen voorzagen in het schrappen van 72 arbeidsplaatsen. In juli werden deze plannen al gehalveerd, nu is de krimp geheel van tafel.
Het kabinet besloot eerder ook om bij het Openbaar Ministerie tot 2016 ongeveer 30 extra werkplekken aan te houden voor diensten die samenwerken met het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden. Daarnaast is nu het plan dat het CJIB extra taken krijgt, wat leidt tot circa 60 extra arbeidsplaatsen. Met dit aanvullend pakket blijven in Friesland ongeveer 100 extra arbeidsplaatsen behouden.

Drenthe

In Assen blijven 54 arbeidsplaatsen van het ministerie van Economische Zaken behouden, bovenop de 300 arbeidsplaatsen die het kabinet in juni al wilde behouden. In Emmen blijven 87 extra arbeidsplaatsen van de Belastingdienst bestaan, bovenop de 113 medewerkers die in juni al behouden bleven. Daarmee komt het aanvullend pakket voor Drenthe op 140 arbeidsplaatsen.

Verdere plannen

Eind 2014 zal het kabinet een compleet beeld presenteren over het nog verder afslanken van de Rijksoverheid (de taakstelling van het huidige kabinet) en de regionale werkgelegenheidseffecten daarvan. Volgens een aangenomen Kamermotie moet het kabinet proberen de werkgelegenheid van het Rijk in Friesland, Drenthe, Limburg en Zeeland niet méér dan gemiddeld omlaag te laten gaan.