4000 reacties op ‘Buitenhofoproep’

Om de zorgkosten in de hand te houden is in het regeerakkoord afgesproken dat er voor een bedrag van 1,2 miljard aan behandelingen met een lage ziektelast uit het verzekerde pakket zou moeten verdwijnen. In februari riep minister Schippers in het programma Buitenhof zorgpartijen en burgers op om mee te denken welke behandelingen uit het pakket zouden kunnen. Tot 1 september konden mensen hun ideeën insturen. Er zijn bijna 4000 reacties binnengekomen. 20% van deze reacties (807 meldingen) hadden daadwerkelijk betrekking op het verzekerde pakket.

Bezuinigingen anders invullen

Uit de reacties en overleggen met veldpartijen bleek dat men de bezuiniging op het verzekerde pakket op een andere wijze ingevuld zou willen zien dan door de eerder aangekondigde versobering van het pakket. Dit sluit aan bij de sindsdien gemaakte afspraken in het  zorgakkoord van juli. Hieruit volgt dat het verzekerde pakket zoveel mogelijk in stand blijft, maar dat artsen beter gaan letten op wat wel en niet medisch noodzakelijk is. Daarnaast blijft de opgave uit het regeerakkoord Rutte I om 300 miljoen uit het pakket te halen op grond van ‘stringent pakketbeheer’ bestaan.

Rapportage van de reacties

Verschillende partijen en ook burgers hebben suggesties gedaan op het terrein van het verzekerde pakket. De meeste suggesties gaan over zorg rondom de zwangerschap, alternatieve geneeskunde en preventie. Hieronder vindt u een link naar de analyse van de binnengekomen meldingen. De analyse geeft een duidelijk beeld van de thema’s waarover de meeste meldingen zijn binnengekomen.

Wat gebeurt er met de meldingen en suggesties?

De meldingen die niet direct zien op het verzekerde pakket zullen worden meegenomen in andere trajecten. Zo kwamen er ook veel meldingen over verspilling. Deze zullen binnen het meldpunt verspilling (www.verspillingindezorg.nl) behandeld worden. Suggesties die passen bij de afspraken uit de hoofdlijnenakkoorden worden onder de aandacht gebracht van de daarbij betrokken partijen. De suggesties over het verzekerde pakket zullen voor een toets worden voorgelegd aan het CVZ. Het CVZ zal de suggesties beoordelen. Op basis van deze toets zal minister Schippers kijken of de suggesties behulpzaam kunnen zijn bij de invulling van de resterende besparingsopdracht voor het verzekerde pakket.

Doorlichting verzekerde pakket

De brief die Schippers vandaag aan de Tweede Kamer heeft gezonden geeft ook  inzicht in de aanpak van het CVZ om het verzekerde pakket systematisch door te lichten. Anders dan tot nu toe gaat het CVZ het pakket niet meer alleen onderzoeken op basis van signalen die het opvangt, of op basis van verzoeken van partijen in de zorg of de politiek, maar wordt het gehele pakket van nu af aan stelselmatig tegen het licht gehouden. Hierdoor krijgen we meer inzicht in de manier waarop het pakket in de praktijk wordt toegepast en waar dit ongewenste resultaten heeft. Als dat zo is, zal het CVZ de minister adviseren over hoe dit moet worden aangepakt.

Kosteneffectiviteit

Verder geeft de minister een reactie op het rapport van het CVZ over het pakketcriterium kosteneffectiviteit. Koteneffectiviteit is de verhouding tussen de kosten en de werking van een behandeling of middel. De gegevens over kosteneffectiviteit kunnen worden gebruikt bij het beheren van het pakket, bij richtlijnontwikkeling, als basis voor een gesprek tussen arts en patiënt en bij zorginkoop door verzekeraars. Het CVZ heeft een werkplan opgesteld om nader verkennen hoe kosteneffectiviteitgegevens kunnen worden gebruikt. Minister Schippers geeft aan dit werkplan te steunen. 

GGZ deel 2

Tot slot reageert Schippers ook op het recente CVZ-advies ‘Geestelijke Gezondheidszorg, deel 2’. De minister onderschrijft de opmerkingen van het CVZ over de monitoring van de nieuwe Generalistische basis GGZ, de verzekering van bepaalde behandelingen en het belang van het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden. Eerder al informeerde Schippers de Tweede Kamer over duidelijkere declaraties en haar standpunt over het hoofdbehandelaarschap.