Kabinet: Bedrijven in arme landen én in Nederland kansen bieden

Kleine en middelgrote ondernemers in arme landen lopen vaak tegen een muur op. Datzelfde geldt voor Nederlandse bedrijven die zaken willen doen in diezelfde landen. Met als gevolg:  plannen voor investeringen en handel komen niet van de grond. Dit komt omdat ze geen gehoor krijgen bij banken. Kansen op groei en banen daar én hier blijven daardoor onbenut. Het nieuwe Dutch Good Growth Fund (DGGF) voorziet in die leemte. Met het DGGF maakt het kabinet € 750 miljoen vrij voor het stimuleren van investeringen in en export naar lage- en middeninkomenslanden.

Het DGGF vloeit voort uit de nota 'Wat de Wereld Verdient' van minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking van eerder dit jaar. Naast de financiële regeling werkt de minister ook op tal van andere terreinen aan het verbeteren van het ondernemersklimaat in ontwikkelingslanden. Denk aan het instellen van een kadaster, versterking van de douane, advisering bij een businessplan of het tegengaan van landroof.

Over het DGGF zegt de minister het volgende: 'Uit gesprekken met ondernemers en andere betrokken, hier én in de lage- en middeninkomenslanden, blijkt dat er veel interesse is voor deze vorm van financiering. Handel en investeringen zijn goed voor de mensen daar, maar ook positief voor banen en bedrijven in Nederland. Hulp en handel gaan zo hand in hand.'

Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) krijgt met het DGGF een stevige impuls. Omgekeerd staat het fonds ook open voor MKB bedrijven uit ontwikkelingslanden. Voorwaarde om ervan gebruik te kunnen maken is -naast een goed businessplan- dat de investering (of handel) ontwikkelingsrelevant is. Oftewel banen schept, kennis overdraagt en de productiecapaciteit verhoogt. Ook maatschappelijk ondernemen volgens de OESO richtlijnen is een vereiste.

Het Dutch Good Growth Fund wordt tot en met 2017 in fases gevuld tot in totaal € 750 miljoen euro. Het gaat hier onder meer om leningen, waarvan de aflossing en terugbetaling worden gebruikt voor nieuwe financieringen. Belangrijk is ook dat voor Nederlandse MKB bedrijven die willen investeren in of handel drijven met ontwikkelingslanden de regelgeving wordt verbeterd en vereenvoudigd. Zo worden bestaande vergelijkbare regelingen samengevoegd en komt bij AgentschapNL één centraal loket waar ondernemers terecht kunnen, voor informatie over zakendoen in ontwikkelingslanden en de steun die de overheid daarbij kan bieden.

Het DGGF wordt begin 2014 opengesteld. Nadere informatie daarover zal bekend worden gemaakt op de website van AgentschapNL.