Tweede Kamer steunt Meststoffenwet

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken tot wijziging van de Meststoffenwet is dinsdag 1 oktober 2013 door de Tweede Kamer aangenomen. Dit voorstel zorgt voor een mestverwerkingsplicht, waardoor het mestoverschot op termijn verdwijnt en er minder vervuiling is van het grondwater en oppervlaktewater. Nu produceert Nederland meer mest dan op het land kan worden uitgereden.

Mestverwerking

De invoering van een mestverwerkingsplicht houdt in dat veebedrijven, die hun mest niet binnen de normen die hiervoor gelden volledig op hun eigen grond kwijt kunnen, mest moeten laten verwerken. Doel van de verwerkingsplicht is dat de mest buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet, zodat er geen sprake meer is van een mestoverschot.

Voldoende verwerkingscapaciteit

Om het stelsel goed te laten functioneren, moet er voldoende verwerkingscapaciteit zijn. Het bedrijfsleven heeft hiervoor inmiddels plannen ingediend  onder de titel 'Koersvast richting 2020'. Deze plannen worden nu door het Planbureau voor de Leefomgeving en Wageningen Universiteit beoordeeld.