Video: Hoe werkt dierenwelzijn in de praktijk?

In Nederland wordt hard gewerkt aan het diervriendelijk huisvesten van dieren. Steeds meer bedrijven in de agrarische sector kiezen voor innovatieve, diervriendelijke oplossingen om te produceren.

VOICE-OVER: In Nederland wordt hard gewerkt aan het diervriendelijk huisvesten van dieren.
Steeds meer bedrijven in de agrarische sector kiezen voor innovatieve, diervriendelijke oplossingen om te produceren.
Staatssecretaris Dijksma laat dit zien aan eurocommissaris Borg onder andere bij de Rondeelstal van de familie Brandsen in Barneveld waar legkippen gehouden worden.
STAATSSECRETARIS DIJKSMA: Waar we gezien hebben dat het bijdragen aan dat welzijn ook bijdraagt aan het welzijn van mensen.
Want het bijzondere is dat, als je, zeg maar, dieren houdt op een manier die respecteert dat ze ook natuurlijke gewoontes hebben dat je daarmee ook bijvoorbeeld dieren beter in hun vel laat zitten minder antibiotica nodig hebt en daarmee dat vlees dat mensen dan uiteindelijk consumeren of de eieren die ze eten, ook gewoon letterlijk beter maakt.
VOICE-OVER: Na de kippen gaat het naar de varkensboerderij van de familie Druijff in Voorthuizen.
Ook daar kan de eurocommissaris met eigen ogen zien hoe er op een diervriendelijke en gezonde manier met de dieren wordt omgegaan.
DIJKSMA: We zijn hier bij een varkensbedrijf waarvan we echt kunnen zeggen dat dat op een fantastische manier bezig is met het mesten van varkens met ervoor zorgen dat er ook goed wordt gewerkt volgens de dierenwelzijnsregels met een boer die trots is op zijn familiebedrijf waarvan ik gehoord heb dat het al vanaf zijn overgrootvader hier zit.
Dus dat is echt heel lang.
VOICE-OVER: De eurocommissaris is diverse landen aan het bezoeken om te zien hoe de Europese lidstaten omgaan met dierenwelzijn.
De staatssecretaris heeft nog een boodschap voor hem.
Er ligt nu regelgeving vanuit Europa.
Nederland voldoet ook aan die regelgeving.
En wij vragen nu van de commissaris dat die landen die daar nog niet aan voldoen dat hij ze ook echt aanpakt.
En hij heeft mij vandaag toegezegd dat hij dat ook doet.
Daar zijn ze nu mee bezig dus dat is toch ook goed nieuws voor al die boeren in ons land die gewoon hard hun best doen, elke dag opnieuw, om te zorgen dat ze voldoen.
En het kan niet zo zijn dat andere landen er maar een beetje achteraan sukkelen.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)