Ploumen wil uitleg over investeringen in omstreden landbouwproject Brazilië

Minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking doet navraag naar investeringen van Nederlandse financiële instellingen in de omstreden suikerrietproductie in Mato Grosso in Brazilië. Aanleiding is een reportage in het tv-programma Nieuwsuur woensdagavond. Daarin was te zien hoe eigenaren van boeren bedrijven, die in opdracht werken van het Amerikaanse bedrijf Bunge, met geweld de indianen verjagen die claimen dat het land van hen is en op illegale wijze van hen is afgenomen. Bij dit conflict over land roof zijn al meerdere slachtoffers gevallen.

De zes Nederlandse bedrijven die investeren in dit grootschalige landbouwproject van Bunge zijn alle financiële instellingen, waar onder banken en pensioenfondsen. Minister Ploumen spant zich zowel op nationaal- als internationaal niveau in om land roof, die veelal voorkomt in Latijns-Amerika en Afrika, terug te dringen. Ze wil van de zes instellingen uitleg over hun banden met Bunge.

Al eerder heeft de minister aangekondigd binnenkort om de tafel te gaan zitten met financiële instellingen die investeren in grootschalige projecten in landbouw en andere sectoren. Onderwerp van gesprek is hoe deze omgaan met de landrechtenproblematiek. De minister zal hen erop wijzen dat investeerders niet mogen weglopen voor hun verantwoordelijkheid.

Ook zal de minister tijdens haar reis volgende week naar Brazilië het probleem van land roof aan de orde stellen in een ontmoeting met haar Braziliaanse collega. Overigens is Ploumen niet categorisch tegen grootschalige landaankopen. Als het op een goede manier gebeurt kunnen investeringen juist bijdragen aan voedselzekerheid en armoedebestrijding. Cruciaal is dat ieders landrechten worden gerespecteerd, dat contracten transparant zijn, de lokale bevolking wordt betrokken en eerlijke compensatie krijgt.