Video: Innovatiecontract: ook voor het MKB

Op het Binnenhof in Den Haag werd woensdag 2 oktober 2013 het Innnovatiecontract gesloten. In het nieuwe contract dat door bedrijfsleven, wetenschappers en overheid werd getekend is speciale aandacht voor het midden- en klein bedrijf.

VOICE-OVER: Een beter medicijn tegen kanker of bijvoorbeeld een autogordel voor zwangere vrouwen. Het zijn producten die door het innovatiecontract sneller op de markt komen.
Zes leden van het kabinet, ondernemers en onderzoekers ondertekenden op het Binnenhof deze overeenkomst.
MINISTER KAMP: Onderzoek, innovatie daar moeten we het voor de toekomst van hebben.
Willen we onze welvaart op peil houden en hier voldoende werkgelegenheid hebben in de toekomst, dan moeten we in de wereld kunnen concurreren.
Dat kan alleen met producten die zich onderscheiden en daar is innovatie voor nodig.
VOICE-OVER: In het innovatiecontract met een totale waarde van 4 miljard euro staan afspraken tussen de overheid, wetenschap en bedrijfsleven om innovatieve producten te ontwikkelen.
Het midden- en kleinbedrijf wordt daarbij niet vergeten.
KAMP: Ja, het mkb kunnen we niet missen.
Voor onze werkgelegenheid en onze welvaart niet maar ook niet bij de innovatie. Wij als overheid zorgen ook dat het mkb extra geholpen en gestimuleerd wordt om mee te doen aan de onderzoeksprogramma's.
Ze kunnen op verschillende manieren hun inbreng leveren.
Er komt een grote toeslag van de zijde van de overheid bij en op die manier trekken we steeds meer mkb-bedrijven in die samenwerking binnen de topsectoren.
VOICE-OVER: Een voorbeeld van een innovatieve mkb'er is Incotec.
Zij maken een middel tegen slakkenvraat in de rijstteelt waardoor het gifgebruik omlaag kan.
JANWILLEM BREUKINK: Goed voor het milieu je lost een groot probleem op bij de teelt en het is veel veiliger voor de boer, het is innovatief het is door Incotec gepatenteerd en je zet het nog 's internationaal weg.
Dat is eigenlijk een schoolvoorbeeld, denk ik van hoe het innovatiecontract, hoe dat zou moeten gaan werken.

(Het Nederlandse wapenschild op een blauwe achtergrond. Beeldtekst: Dit was een productie van de Rijksoverheid.)

Investeringen in gebouwen en machines

Zo komt het MKB met investeringen tot 20.000 euro in aanmerking voor innovatiesteun van de overheid bij samenwerkingsprojecten. Zij mogen deze investeringen in onderzoek en innovatie voortaan niet alleen in geld, maar ook in middelen (bijvoorbeeld machines en gebouwen) doen.

Contract met waarde van 4 miljard

Het Innovatiecontract is een afspraak tussen overheid, wetenschap en bedrijfsleven. De totale waarde bedraagt 4 miljard euro voor de jaren 2014 en 2015, waarvan de helft voor rekening komt van het bedrijfsleven. De andere helft komt van de overheid.