Rijk en bedrijfsleven slaan handen ineen voor leefbaarheid krimpgebieden

Het Rijk gaat de keten van buurtsupers Spar helpen bij projecten die de leefbaarheid in krimpgebieden kunnen verbeteren. In buurten waar door krimp supermarkten onder druk staan, helpt het Rijk met het bij elkaar brengen van publieke en private partijen zodat voorzieningen zoveel mogelijk op peil blijven.

Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en de algemeen directeur van Spar Holding, Sjaak Kranendonk, hebben daartoe vanochtend een intentieverklaring ondertekend op een landelijk congres over bevolkingsdaling.

Minister Blok (rechts) en Sjaak Kranendonk van Spar Holding B.V. ondertekenen de intentieverklaring. Foto: Jan Vonk

Spar Holding is met de winkels Spar en Attent prominent aanwezig in regio’s waar nu of in de toekomst sprake is van bevolkingsdaling. Het Rijk gaat vanuit het Programma Bevolkingsdaling deze buurtwinkels ondersteunen bij het samenbrengen van bijvoorbeeld gemeentelijke loketfuncties, postkantoren en bibliotheken.

Het Rijk en Spar hebben afgesproken dat ze van start gaan met experimenten in ongeveer 5 dorpen. De buurtsupers gaan verder diensten aanbieden die de zelfredzaamheid van de bewoners vergroten. Voor mensen die moeilijk aan de slag komen, wil de keten met lokale partners stages en werkervaringsplaatsen gaan aanbieden.