Timmermans bij Benelux-Balten overleg in Riga

Donderdag 10 oktober neemt minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) in de Letse hoofdstad Riga deel aan het jaarlijkse Benelux-Balten overleg. De jaarlijkse bijeenkomst van Estland, Letland, Litouwen en de drie Benelux landen dient ter versterking van de relaties tussen de zes landen en biedt gelegenheid om van gedachten te wisselen over Europese en buitenlandpolitieke onderwerpen.

Tijdens de ontmoeting in Riga spreken de ministers onder meer over de voorbereiding van de EU-top over het Oostelijk Partnerschap, eind november in Vilnius, Litouwen. Ook staan de situatie in Syrië en Egypte, het Midden-Oosten vredesproces en de toekomst van de EU op de agenda.

Aansluitend brengt Timmermans een bilateraal bezoek aan Letland. Met zijn Letse collega, Edgar Rinkēvičs, spreekt hij onder andere over modernisering van de diplomatie. De Nederlandse ambassades in de Baltische staten gaan op een nieuwe manier samenwerken. Met een coördinerende rol voor de ambassadeur in Riga gaan de drie ambassades effectiever werken terwijl de individuele zichtbaarheid behouden blijft. De ministers bespreken ook de mogelijkheden om economische samenwerking tussen beide landen uit te breiden, bijvoorbeeld in de groeiende sector van het watermanagement.

Timmermans sluit het bezoek aan Letland af met een gastcollege in de Stockholm School of Economics in Riga. Hij spreekt daar voor studenten en docenten over Europese samenwerking. Letland treedt per 1 januari 2014 toe tot de eurozone en bekleedt in de eerste helft van 2015 het voorzitterschap van de EU.