Campagne ‘Voorkom gedoe, kijk het na’ van start

‘Voorkom gedoe, kijk het na’. Dat is het motto van de online campagne voor een betere registratie van persoonsgegevens bij gemeenten die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vandaag in Rotterdam heeft gelanceerd.

De campagne, die mede op verzoek van de Tweede Kamer en gemeenten wordt gevoerd, vraagt mensen bij te dragen aan een nog betere kwaliteit van de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA).

Veel overheidsdienstverlening is gebaseerd op registratie in de GBA. Wie niet goed geregistreerd staat, loopt de kans diensten als toeslagen en stempassen mis te lopen. Mensen hebben hier zelf een rol in: zij kunnen hun gegevens controleren en moeten contact opnemen met de gemeente als deze niet kloppen. Ook moeten zij tijdig wijzigingen doorgeven, bijvoorbeeld als zij gaan verhuizen.

Veel mensen blijken onvoldoende op de hoogte te zijn van wat er van ze wordt verwacht. Met deze campagne wil minister Plasterk hier verandering in brengen.
97,8 procent van de mensen staat overigens al wel op het juiste adres geregistreerd. De overheid werkt continu aan de verbetering van haar dienstverlening en door veel inspanningen de afgelopen jaren neemt de kwaliteit van de gegevens in de GBA toe.

Op Voorkomgedoe.nl is meer informatie te vinden over de campagne die tot 16 december loopt en bestaat uit banners op diverse nieuwssites, online advertenties en een digitale toolkit voor gemeenten.
Voorkomgedoe.nl is gekoppeld aan Mijn.overheid.nl, de persoonlijke website voor overheidszaken waar mensen hun gegevens digitaal kunnen inzien. Op Mijn.overheid.nl kunnen mensen zien hoe ze in de GBA staan.