Nederland bij presentatie VN rapport: ‘Terugdringen tienerzwangerschappen en kindhuwelijken prioriteit’

Directeur-generaal Internationale Samenwerking Rob Swartbol heeft vanmiddag namens minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) het Wereldbevolkingsrapport 2013 van het Bevolkingsfonds van de VN (UNFPA) in ontvangst genomen. Swartbol kreeg het rapport overhandigd door UNFPA adjunct-directeur, Anne-Birgitte Albrectsen, die hiervoor speciaal naar Nederland is gekomen. Directeur-generaal Swartbol: 'De Wereldbevolkingsrapporten sluiten volledig aan op het Nederlandse beleid om prioriteit te geven aan seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, en daarin speciaal aandacht te vragen voor kindhuwelijken'.

Het rapport gaat dit jaar over tienerzwangerschappen en de oorzaken en gevolgen ervan. Tienerzwangerschappen komen vaak voor bij meisjes die op vroege leeftijd, al dan niet gedwongen, trouwen. Het tegengaan van deze huwelijken is een belangrijk onderwerp in het beleid van minister Ploumen. In zijn reactie op het rapport zei de directeur-generaal Swartbol: 'Nederland zet in op ondersteuning van meisjes en jonge vrouwen, zodat ze goed worden begeleid tijdens zwangerschap en bevalling. Net zo belangrijk is dat zij goede seksuele voorlichting en toegang tot voorbehoedsmiddelen krijgen en hun schoolopleiding weer kunnen oppakken'.

Een goed voorbeeld hiervan is het door Nederland ondersteunde programma Girl Power van de Child Rights Alliance dat in landen als Pakistan, Bangladesh, Ethiopië en Sierra Leone geweld tegen meisjes tegengaat en werkt aan de preventie van kindhuwelijken. Dit programma helpt meisjes, maar richt zich daarbij ook op ouders, de dorpsomgeving, verbetering van kinderbescherming en onderwijs. Volgens het UNFPA-rapport kunnen meisjes niet zelf verantwoordelijk gehouden worden voor tienerzwangerschappen. Het gaat erom dat de omstandigheden waardoor tienerzwangerschappen voorkomen, worden verbeterd. Dat moet gebeuren door bestrijding van armoede, ongelijkheid en discriminatie en het zorgen voor toegang tot voorbehoedsmiddelen en scholing.

UNFPA is een belangrijke partner van Nederland in het streven naar seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. De taak van UNFPA is gebaseerd op afspraken die in 1994 in Caïro zijn gemaakt tijdens een internationale conferentie over Bevolking en Ontwikkeling. 179 landen onderschreven daar de zogenaamde Caïro Consensus op het gebied van bevolking, ontwikkeling en het recht van paren en individuen om zelf keuzes te maken over seksuele relaties en voortplanting.