Kabinet verheugd over komst instituut voor recht en ontwikkeling IDLO

Den Haag als 'stad van vrede en recht' krijgt steeds meer aantrekkingskracht voor internationale organisaties die zich richten op democratisering en de opbouw van de rechtsstaat. Nadat de in Stockholm gevestigde organisatie IDEA hier vorig jaar een kantoor heeft geopend, staat nu ook de komst vast van de intergouvernementele juridische organisatie voor rechtsstaatsontwikkeling IDLO.

De aantrekkingskracht van Nederland hangt samen met de aanwezigheid van veel internationale gerechtshoven en tribunalen, en de daarbij behorende gespecialiseerde arbeidsmarkt. Den Haag is voor dit soort organisaties een unieke vestigingsplaats. Voor ontwikkelingssamenwerking is Veiligheid en Rechtsorde één van de speerpunten van beleid, speciaal ook omdat hier veel potentie in Nederland zelf voor aanwezig is.

IDLO (voluit: International Development Law Organization) richt zich vooral op de verbetering van de rechtsstaat, de sociale- en economische ontwikkeling.  Vooral voor fragiele ontwikkelingslanden, zoals Afghanistan en Zuid-Sudan, is het een belangrijke speler. Het IDLO heeft, als intergouvernementele organisatie, een politiek neutrale uitstraling. Daardoor kan het vaak gemakkelijker werken in de politiek gevoelige justitiesector in fragiele landen.

Bij het IDLO in Den Haag zal het aantal medewerkers naar verwachting gestaag oplopen tot 55 in 2016. Het instituut bestaat sinds 1983 en heeft wereldwijd een netwerk van 2500 juridische experts. Naast de nieuwe Haagse vestiging heeft het IDLO haar hoofdkantoor in Rome.