Ministerraad 1 november 2013

Minister-president Rutte geeft na afloop van de ministerraad een reactie op het besluit van het kabinet om een bijdrage te leveren aan de vredesmissie in Mali.

INLEIDEND STATEMENT
Goedemiddag. Het kabinet heeft vandaag besloten gehoor te geven aan het verzoek van de Verenigde Naties om een bijdrage te leveren aan de vredesmissie in Mali. De Nederlandse bijdrage omvat 368 militairen, 10 politieagenten en een aantal civiele deskundigen. Het gaat vooral om inlichtingenpersoneel en ondersteunende eenheden. Het verzamelen en analyseren van inlichtingen is een specifieke capaciteit waar de VN grote behoefte aan heeft. En onze bijdrage vergroot de effectiviteit en ook daarmee de kans op succes van de missie aanzienlijk. Wij nemen deel aan deze missie omdat het een direct Europees en dus ook Nederlands belang is om ervoor te zorgen dat de veiligheid ook daar verbetert. Het noorden van Mali dreigt een vrijplaats te worden voor het opleiden van terroristen en het voorbereiden en uitvoeren van terroristische aanslagen. Grensoverschrijdende criminaliteit en terrorisme aan de zuidgrens van Europa, maken ons als Europa kwetsbaar. Verder doen we dit voor de burgerbevolking van Mali die hard getroffen is door de crisis. Er zijn honderdduizenden ontheemden en vluchtelingen, instabiliteit, onveiligheid en grootschalige mensenrechtenschendingen. Ten slotte voelen we als lid van de internationale gemeenschap verantwoordelijkheid om bij te dragen aan deze grote VN-missie met een breed draagvlak. Tot de deelnemende landen behoren de Verenigde Staten, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Zweden, Finland, Zweden, Zwitserland en dan ook nog 15 Afrikaanse landen.

In de artikel 100-brief die vandaag naar de Kamer is gezonden worden aard, omvang en duur van de missie nader toegelicht. Ook wordt ingegaan op de specifieke taken, op het feit dat we geen gebiedsverantwoordelijkheid dragen en op het mandaat. Ook gaat het kabinet in op de wijze waarop we invulling geven aan onze 3D-benadering, waarbij veiligheid, diplomatie en ontwikkeling hand in hand gaan. Aansluitend aan deze persconferentie zullen de collega's Timmermans, Hennis, Ploumen en Opstelten in deze zaal een nadere toelichting geven op de artikel 100-brief. En voor specifieke vragen verwijs ik u graag naar die persconferentie.

Verder hebben wij vandaag een wetsvoorstel vastgesteld met als doel faillissementsfraude effectiever te bestrijden. De rechter krijgt de bevoegdheid frauderende bestuurders een civiel bestuursverbod op te leggen, waarna zij maximaal 5 jaar geen rechtspersoon, denk bijvoorbeeld aan BV's en NV's, meer mogen besturen. Wij willen hiermee voorkomen dat malafide bestuurders hun frauduleuze activiteiten kunnen blijven voortzetten. Een effectieve aanpak van faillissementsfraude is van groot belang omdat deze fraude het vertrouwen in handelsverkeer ondermijnt, de concurrentieverhoudingen schaadt en zorgt voor financiële schade. Vandaag hebben wij daar een stevige stap gezet.