Timmermans: ‘Democratisering en respect voor mensenrechten gaan hand in hand’

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, woont vandaag het Bali Democracy Forum (BDF) bij op het Indonesische eiland Bali. De bijeenkomst brengt jaarlijks regeringsvertegenwoordigers bij elkaar voor een discussie over democratisering en mensenrechten in de regio Asia-Pacific.

Nederland is sinds de oprichting van het BDF in 2008 als waarnemer vertegenwoordigd, dit jaar voor het eerst op ministerieel niveau. "Democratie kan alleen functioneren in een sterke rechtsstaat en met respect voor mensenrechten. In deze regio zien we de laatste jaren steeds meer hoopgevende ontwikkelingen op het gebied van democratisering", aldus Timmermans.

De bijeenkomst werd geopend door de Indonesische president Yudhoyono die 6 jaar geleden het BDF heeft opgericht.

Tijdens de conferentie sprak minister Timmermans onder andere met de nieuwe Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop. Met zijn Indonesische ambtgenoot Natalegawa had de minister een gesprek over de bilaterale betrekkingen en het bezoek van premier Rutte aan Indonesië later deze maand.

Timmermans reist op vrijdag door naar Moskou voor de afsluiting van het Nederland-Rusland jaar en woont begin volgende week de ASEM-conferentie in New Delhi bij.